Ryijyn lumoa Hämes-Havusessa

Tänä kesänä Hämes-Havusen viehättävää pohjalaismiljöötä koristaa n. 150 kaunista ryijyä. Ryijyn lumo -näyttelyssä on esillä ryijyjä aina 1700-luvulta tähän päivään; perinteisiä malleja, uniikkeja designeja ja tunnettujen suunnittelijoiden luomuksia. Hämes-Havusen talot ja aitat luovat uniikin näyttelyatmosfäärin, ja vinttiravintolassa sijaitseva Suupohjan Lottaperinneyhdistyksen kesäkahvila palvelee vierailijoita koko näyttelyn ajan.

Ryijyjen suosio on viime vuosina kasvanut hurjasti, mistä kertoo esimerkiksi Facebookin “Ryijy, suomalainen perinnetekstiili”-ryhmän huima, 17 000 henkilön jäsenmäärä. Joillekin ryijyt tuovat mieleen muistoja lapsuudesta, ja omiin ryijyihin saattaa liittyä monenlaisia tarinoita. Toiset taas pitävät ryijyistä niiden esteettisyyden vuoksi, ja erilaisia malleja löytyykin moneen makuun.

Alunperin ryijy oli käyttötekstiili. Sitä käytettiin peittoina ensin veneissä ja laivoissa, myöhemmin taloissa. Peittoina käytettyjä ryijyjä alettiin koristelemaan, jonka myötä ryijymatot löysivät paikkansa talojen lattioilta. Sieltä ryijyt päätyivät lopulta myös seinäkoristeiksi, jollaisina ne on totuttu nykypäivänäkin näkemään.

Hämes-Havuseen pystytetty näyttely koostuu sekä ryijyharrastajien että yksityisten ihmisten lainaamista ryijyistä. Vanhin esillä oleva ryijy on peräisin Kauhajoen Kotiseutumuseon kokoelmista. Ryijyharrastajat Leila Luukkainen ja Ritva Rinta-Tassi ovat lainanneet näyttelyyn suuren määrän ryijyjä omista kokoelmistaan ja myös Taito Etelä-Pohjanmaa on ollut mukana järjestelyissä – näyttelyn laajuus on siis monien eri tahojen yhteistyön tulosta.

Näyttely tuo esille niin ryijyn komeuden, suorastaan mahtavuuden – ei sitä turhaan sanota tekstiilien kuningattareksi – kuin sen kodikkuuden, jolla se on tuonut lämpöä ja viihtyisyyttä myös pieniin pirtteihin ja kamareihin. Eikä ryijy ole vain historiaa – se elää tässäkin ajassa. Se ilahduttaa, liikuttaa, hämmästyttää monimuotoisuudellaan ja kauneudellaan edelleen.” – Ryijyharrastaja, kulttuurin ja taiteen moniottelija Leila Luukkainen

Tervetuloa tutustumaan mielenkiintoiseen näyttelykokonaisuuteen! Ryijyn lumo -näyttely on avoinna 11.6.-13.7. ti-su klo 11-17. Tarkempia tietoja löytyy Facebookin “Ryijynäyttely Kauhajoella”-ryhmästä: https://www.facebook.com/groups/ryijynlumo ja kaupungin nettisivuilta: https://kauhajoki.fi/tapahtuma/ryijyn-lumo-nayttely/

Kuvassa taustallani on modernia ryijykulttuuria edustava Satu Peuran suunnittelema “Rusetti”. Kuvan on ottanut Jimi Kujala

Julia Saarinen
tapahtuma-avustaja
Kauhajoen kaupunki