Eteläpohjalaiset Spelit

Eteläpohjalaiset Spelit kansanmusiikkiyhdistys on perustettu Kauhajoella 19.11.1971. Viime perjantaina juhlimmekin kutsuvierastilaisuudessa yhdistyksen 50-vuotissyntymäpäivää. Juhlassa hyvinvointijohtaja Eija Liikamaa vastaanotti yhdistyksen Oltermannin sauvan merkkinä Kauhajoen kaupungin yhteistyöhalusta ja panoksesta ensi kesän Juhlaspelit tapahtumaan. Yhdistyksen toiminnasta kirjoitetaan parhaillaan historiikkiä, jossa korostuu Kauhajoen vahva merkitys kansankulttuurin edistäjänä. Valtakunnallisesti kansanmusiikki oli heikossa hapessa 1960 – 1970 lukujen taitteessa. Kauhajoen kantakrouvissa kokoontuneet pelimannit ja kulttuurin tukijat päättivät elvyttää kansallisessa ahdingossa olevaa kansanmusiikkia myös leimallisen eteläpohjalaisteeman alla järjestämällä yhdistyksen nimeä kantavan kansanmusiikkitapahtuman. Ensimmäisinä vuosina tapahtuma järjestettiin yhdistyksen hallitusjäsenten henkilökohtaisella velkarahalla.

Vuosikymmenien varrella tapahtuma on kiertänyt ympäri maakuntaa ja se on järjestetty Kauhajoellakin jo 7 kertaa, viimeksi Ruokamessujen yhteydessä vuonna 2017. Eteläpohjalaiset Spelit on ollut toimintansa alusta lähtien yksi maamme merkittävimmistä kansanmusiikkitapahtumista. Tapahtuman myötä on kehitetty ja luotu eri pitäjissä oman alueellisen kulttuurin pohjalta uusia musiikkiin, lauluun ja tanssiin perustuvia ohjelmakokonaisuuksia sekä taiteen perusopetukseen liittyvä koulutuspaketti.

Eteläpohjalaiset JuhlaSpelit Kauhajoella 17. – 19.6.2022 

Eteläpohjalaisten Spelien viisikymmenvuotisjuhla juhlitaan ensi kesänä Kauhajoella. Koulukeskuksen sisäpiha luo oivalliset puitteet juhlan järjestämiseen. Ohjelmistossa näkyy voimallisesti kansan musiikki ja -tanssi sen eri muodoissaan. Kansan musiikki kirjoitetaan tässä yhteydessä erikseen, jotta se laventaa musiikin genrerajaa. Kansalle tarjottavan musiikin vetovoimaisia nimiä onkin pyydetty osallistumaan Juhla-Spelit tapahtumaan. Lisäksi esiintymään kutsutaan paikallisia musiikin ja taiteen tekijöitä. Myös alueella vaikuttaville esiintyjäryhmille lähetetään kutsu osallistua viikonlopun juhlaan. Perjantai-illasta sunnuntaipäivään mahtuu monia kohtaamisia esiintyjien ja kuulijoiden välillä.

Tapahtumaan sisältyy kolmen päivän aikana lähes 30 kpl 1-3 tunnin pituista konserttia, esitystä tai esityssarjaa ajoittain 3-4 areenalla samanaikaisesti. Esiintyjinä on 300-400 pelimannia, muusikkoa, kansanlaulajaa ja  -tanssijaa. Ohjelman pääosan muodostavat kansan musiikin ja kansantanssin konsertit, joissa esiintyvät sekä alan ammattilaiset että laaja kansanmusiikin ja -tanssin harrastajien joukko ympäri maata, mutta erityisesti Etelä-Pohjanmaalta ja Pohjanmaalta. Lisäksi järjestetään kansanmusiikkiin ja -tanssiin liittyvää koulutusta. Merkittävässä asemassa ohjelmistossa ovat myös kansansoittokilpailut. Niistä perinteisiä ovat huuliharpun ja mandoliinin soiton SM-kilpailut sekä 1- ja 2-rivisen haitarin soiton Speli-mestaruuskisat eri sarjoissa. Lisäksi juhlavuonna nostetaan esiin pelimannien laajaa sävellystuotantoa julkistamalla pelimannisävellysten kilpailu ja näistä ohjelmaan koostettava konsertti. Vuoden valtakunnalliseen Menuetti -teemaan liittyen pyritään ohjelmistoon saamaan kansanvälinen kansanmusiikin ja/tai -tanssin ryhmä. Spelit 50 vuotta -teemaa noudatellen painotetaan ohjelmistossa kansan tanssiin ja houkutellaan koko Suomen kansantanssin harrastajia yhteiseen kokoontumiseen.

Oleellinen osa Eteläpohjalaiset Spelit -tapahtumaa on kansan musiikin harrastajien, soittajien, laulajien, kuulijoiden ja kulttuurista nauttivan yleisön kokoontuminen ja tapaaminen. Puskasoitoissa löytyy aina yhteisiä kappaleita. Pelimannit oppivat uusia kappaleita toisiltaan ja saavat uusia ideoita omaan soittoharrastukseensa. Yleisölle laajasta konserttitarjonnasta löytyy mielenkiintoista kuultavaa ja seurattavaa. Myös tanssiva yleisö huomioidaan juhlaspeleissä. Eteläpohjalaisteemainen kesäjuhla voi marraskuun harmaudessa kuulostaa pölyyntyneen helavyön kilistelyltä. Suuremmalla todennäköisyydellä se on aurinkoinen viikonloppujuhla, jossa yhdessä iloitaan lakeuden viljapelloilta kumpuavan identiteettimme ja kulttuurimme nykypäivän monimuotoisuutta!

Niina Kiprianoff
johtokunnan jäsen
Spelit ry.