Elämä itse – esitys Kauhajoella 05.10.2021

Elämä itse juhlistaa elämää – Tiedote syksy 2021 / Katja Kujala

– Elämä itse -produktio sai alkunsa vapaaehtoistoiminnassamme mukana olevalta Arjen äly -asiantuntijaltamme Valma Lehdolta. Hän on tehnyt elämäntyönsä vaateteollisuuden ja muodin alalla ja häneltä löytyy huikea varasto asuja eri vuosikymmeniltä, varhaisimmat 1950-luvulta. Meille Muistiyhdistyksessä syntyi ajatus, että näitä olisi hienoa saada jotenkin esille, vapaaehtoistoiminnasta vastaava Kortteleihin kulttuuria -hankkeen hanketyöntekijä Päivi Jussila kertoo.

Esityksessä 5.10. kuvattu. Kuvaaja Jari-Pekka Laitio-Ramone
Esityksessä 5.10. kuvattu. Kuvaaja Jari-Pekka Laitio-Ramone

– Alun perin lähdimme ideoimaan muotinäytöstä, mutta keskustelut Valman kanssa, hänen uskomattoman hienot tarinansa työelämän varrelta, säilyneet arkistot, koko Valman persoona alkoi vyöryttää alkuperäisideaa enemmän esittävän taiteen suuntaan. Luettuani Valman kirjoittamia tekstejä, alkoi esitys kirjoittaa itseään ja muuttua draamallisempaan suuntaan, Kortteleihin kulttuuria -hankkeen hankevastaava, teatteri-ilmaisun ohjaaja Katja Kujala sanoo. Lopputuloksena syntyi teatteriesitys.

– Myös nuorempien on hyvä nähdä, millaista työelämä on ennen ollut. Toivottavasti tarinani rohkaisee heitä. Vaikka eläisi epätietoisena tulevasta ja välillä työttömänäkin, sisulla ja rohkeudella pääsee aina eteenpäin. Ja muoti! Nykyään puhutaan kestävästä kehityksestä, mutta jos katsotaan, millä huolellisuudella korkealaatuisista kankaista valmistettiin asuja, se vasta on ollut kestävää kehitystä, toteaa Valma Lehto.
– Itsellenikin tämä produktion tekeminen on aivan uutta, enpä ole aikaisemmin kirjoittanut näytelmän käsikirjoitusta, mutta vielä nähtävästi sekin onnistuu, Valma iloitsee.

Elämä itse -näytelmän on käsikirjoittanut Lehto, ohjauksesta ja dramatisoinnista vastaa Kujala. Kertojan roolissa nähdään teatteri-ilmaisun ohjaaja Maria Haapanen ja malleina SeAMK:n sosionomiopiskelijoita. Äänityksessä mukana on ollut Preppaamo ja tuotannossa SeAMK:n kulttuurituotannon opiskelijat. Esitystekniikasta vastaa Teatteri Hysterian ammattilaiset.  Nähtävä esitys on laadukas videotallenne teatteriesityksestä.

Elämä itse – esitys oli Kauhajoella 05.10.2021

Valma Kyllikki Lehto, Kauhajoen auditoriossa 5.10. esityksessä kuvattu. Kuvaaja Jari-Pekka Laitio-Ramone

Valma Kyllikki Lehdon pitämä puhe esityksen jälkeen.

Hyvä yleisö!

Tervehdys teille kaikille!

Kiitän tämän tilaisuuden järjestäjää Sirpa Autiota! Kiitos kun sain kutsun tulla!

Kun tämä kaikki on ollut mahdollista, siitä erityiskiitos kuuluu Katja Kujalalle, tämän kaiken luojalle! En lakkaa kiittämästä Katjaa siitä, mitä hän on – Elämä itse – matkalla minulle antanut. Tällä kaikella on uskomattoman suuri merkitys minulle, Valma Kyllikin elämään.

Katja Kujala Kauhajoen auditoriossa 5.10. esityksessä kuvattu. Kuvaaja Jari-Pekka Laitio-Ramone

Yhteistyö Katjan Kujalan ja Päivi Jussilan kanssa, koko tämän kahden vuoden aikana, on ollut mutkatonta ja avointa. Korona-aika on vaatinut paljon poikkeusratkaisuja.

Tänä iltana oli iloinen yllätys kun äsken maskien takaa löytyi sukulaisia, naapureita, nuoruuteni ystäviä, opistoystäviä, asiakkaitani, tuttuja ja teitä jotka vielä muistitte minut! Ihanaa, lämmitti mieltä tosi paljon! Kiitos!

Kuusikymmentäyksi vuotta sitten, Marianpäivänä, lähdin kahdeksi viikoksi Isokyröön. Kas kummaa, ompas flikka ollut hidas askeltamaan kun vieläkin on samalla matkalla? Ei hätää, palaan kotiin, kirkkomaahan, kun pääsen matkani päähän.

Kauhajoki on muuttunut, kunnasta on tullut kaupunki. Sukujuureni ovat täällä syvällä savimaassa Yrjänäiskylässä. Lapsuuden kotitaloa ei enää ole. Onneksi on Kotiseutumuseo Rinta-Yrjänäinen, isäni syntymäkotitalo. Äidin kautta kuulun Pantin sukuun ja Pantin Sukuseuraan.

Kotini seinällä on äidinäidin väreiltään haalistunut kapioryijy 1800 luvulta. Tauluissa seinillä on peltoaukeaa ruisjalkoineen ja maalaitalon pihapiiriä rakennuksineen ja pihalla tepastelevine kanoineen. Kauhajoen kirkko, ristipistotyö, on lahja sisareltani.

Olen niin niin kauhajokinen kuin olla voi! Odotan Kauhajoki-lehtä aina torstaisin kuin kuuta taivaalta. Otan sitten kunnon lepohetken ja luen sen läpi. Tykkään, kun se tulee kerran viikossa, koska siinä on kaikki – kerralla. Seurakunnan, kaupungin ja muut ajankohtaiset tiedot ja kuulumiset.

Olen itse järjestänyt juhlia seurakuntakeskuksessa, hautajaisia ja muitakin sekä osallistunut moniin muiden järjestämiin tilaisuuksiin.

Yrjänäisen koulun tontin meidän isä oli myynyt kunnalle 1923. Kaikki me kahdeksan Peltoniemen mukulaa olemme aakkosia tavanneet ja lukemaan oppineet sekä vakaan elämänopin alkeet saaneet alakoulun opettajaltamme Helmi Tuiskulta. Keski-ja yläluokkien opettajat vaihtuivat. Aarne Peltoniemi oli kouluaikanani johtajaopettajana.

Kun Yrjänäisen koulu tuli myyntiin tunsin suurta halua ostaa sen, mutta olin jo yksin ja ikääkin oli liikaa. Ei onnistu, totesin.

Kaisa Isomäelle, koulun uudelle omistajalle, toivotan onnea! Hänen toimilleen toivon kaikkea hyvää, koululle monipuolista käyttöä ja menestystä! Arvostan suunnattomasti sitä kun koululla on uutta toimintaa!

Olen toiminut sukulaisporukoille Kauhajoki-oppaana, niin amerikan vieraille, kuin myös täältä muualle muuttaneiden lapsille. Hämmästyttävän vähän he tuntevat vanhempiensa kotiseutua. Lapsilla kiinnostus herää vasta sitten kun vanhempia ei enää ole.

Veikko Lehtisen tyttäret kiinnostuivat isänsä kotiseudusta. He tulivat vartavasten Helsingistä ja minä Seinäjoelta tarkan aikataulun, ennalta sopimieni tapaamisten ja ohjelman kanssa.

Pahoittelin kun kirkon ovet olivat kiinni. Reino Lehtisen valkoinen sankariristi löytyi.

Veikon lapsuudenkotiin, naapureihin sekä vanhaan Lehtiseen oli liikuttavaa tutustua monien  muistojen kautta. Suuret kiitokset Ala-Heikkilään ja Nurmiseen sekä Lehtisen nykyiselle isäntäparille! Yrjänäisen koululla minulla olikin omia muistojani kerrottavana. 

Päivä kului nopeasti ja silmät kostuivat kyynelistä monta kertaa.

Omaansa ei saa kehua – sanottiin kotona.

Kiitos ja kannustus ovat kuitenkin kaksi asiaa, joita ilman jokainen meistä joutuu käymään kovan koulun läpi itsensä hyväksyntään.

Olen joutunut opettelemaan – oppimaan ja kehittämään itseäni kolmen sanan kaavan mukaan mitä et osaa:  opettele – opi ja kehity.

Lisäksi tarvitaan itse elämää ja rehellistä itsetutkiskelua, jotta ne itsessään huomaa ja esim. mitä kateus – kiinnostus – kannustus merkitsee. Näistä omakohtaisista kokemuksista tässä lopuksi.

Kateus

Elämä itse – esitys alkaa siitä kun kadehdin Anna-Liisaa – kun äiti kehuu jne.
Mitä siitä opin? Opin sen – miten typerää on karehtia – En karehdi ketään, en rikkaita, en rahakkaita, en kauniita, en kenenkään onnea ja menestystä. Jokainen meistä on saanut oman osansa, oman leiviskänsä. Kysyn, miten minä olen omani käyttänyt?

Kiinnostus

Olin 1vuotiaan ja vastasyntyneen hoitajana 14 vuotiaana, piikomassa. Tavan mukaan vein vauvan vaunuissa päiväunille viileään saliin. Lipaston laatikko oli vähän auki, näin isäntäparin ihanan hääkuvan, romantiikan nälkäisenä otin kuvan käteeni. Ihailtuani sitä panin takaisin ja laatikkon kiinni. Seuraavana päivänä laatikossa oli minulle kirje – punaisella kirjoitettu sanat: ”Älä ole utelias”. Utelias. Ihailin. Vaikenin.

Otin opikseni, en ole koskaan omien lasteni hoitajille asettanut minkäänlaisia syöttejä. En myöskään  vieraille, en sukulaisille, en edes täysin vieraille tangomarkkinaväelle, joita vuosien aikana on kotonamme majoittunut kymmeniä.

Kannustus

Teini-ikäisenä kävelin Topeekalla. Vastaan tuli kaksi nuorta miestä, kuulin sanat ”Toi tyttö kävelee nätisti”. Joku kehui! Tallentui aarre nuoreen mieleen, timantti, se kestää aikaa. Joka päivä, joka kerta kun epätasaisia katuja taallaan, kohennan ryhtiäni, katse nousee, näen kauemmas, ennakoin vaaran.

Elämä itse – elämme jokainen omaa, ainutkertaista elämäämme. Onnea elämääsi!  Kiitos!

Valma Lehto
Etelä-Pohjanmaan Muistiyhdistyksen vapaaehtoistoimija Arjen äly.

——————————–

Kauhajoen kaupungin kulttuuripalvelut esittää suuret kiitokset Valma Lehdolle osallistumisesta Kauhajoella järjestettyyn Elämä itse -tilaisuuteen. Ja kiitos tästä tarinasta, jonka saimme nähdä ja kokea. Suuret kiitokset myös Katja Kujalalle ja työryhmälle, jotka toteutitte tämän hienon tarinan.

Kulttuuripalveluiden tulevia tapahtumia voit seurata
https://kauhajoki.fi/hyvinvointi-ja-vapaa-aika/kulttuuripalvelut/ajankohtaista/
https://www.facebook.com/kauhajoen.kulttuuri/?ref=pages_you_manage

Sirpa Autio
viestintä- ja kulttuurikoordinaattori