Sanssin kulttuuritalolla on vilkas syksy

Aurinko hellii syyspäivänä. Tuuli kahisuttaa puiden lehtiä. Nautin valosta. Olemme matkalla kohti syksyn pimeitä aikoja. Sanssin kulttuuritalon ikkunoista kajastaa valoa, joka kutsuu tutustumaan talon toimintaan.

Sanssin kulttuuritalon ympäristö kokee muutosta, jota ei voi olla huomaamatta. Prännärintien puolelta on poistunut osa rakennusta sillä kokonainen Tuunaisen siipi on purettu ja piha-aluetta parhaillaan tasoitetaan. Sisällä talossa on seinäpintoja siistitty niin, että toimijat pääsevät aloittamaan työtään tiloissa. Sisätilojen remontti etenee vaiheittain.

Talon vanhemman osan eli Terijoen siiven historiallinen merkitys paikkakunnalle Eduskunnan evakkomatkan osalta Talvisodan aikana on kiistaton ja huomattavasti paremmin hyödynnettävissä. Lisäksi Kauhajoen kotitalouskoulun 100-vuotis näyttelyhuone tuo esiin Kauhajoen koulutuksen edelläkävijänä. Tulevaisuudessa Sanssin kulttuuritalon ruokasali tuo mahdollisuuden paitsi pienimuotoiseen kioskitoimintaan myös erilaiseen taidenäyttely- ja taidetyöpajatoimintaan kookkaidenkin näyttelyesineiden osalta.

Kauhajoen kansalaisopiston käden taitojen ryhmät kuten entisöinti-, hopea- ja verhoilukurssit ja erilaiset liikuntaryhmät muun muassa pilates- ja tanssikurssit ovat kokoontuneet Sanssin entisen koulun tiloissa jo vuosia. Nyt heidän rinnallaan voivat talossa jatkossa toimia myös erilaiset keskustelu- ja muisteluryhmät sekä luokkaopetukseen soveltuvat opetusryhmät. Jo tänä syksynä muistisairaiden virkistystreffit kokoavat kuukausittain kuntalaisia pitämään huolta omasta aivoterveydestään.

Kaupungin lapsille ja perheille suunnatut matalan kynnyksen palvelut kuten Perhetupa Soffa ja Perheohjaamo ovat aloittaneet toimintansa Sanssin kulttuuritalossa tänä syksynä. Pienet ja isommat töppöset vilahtavat avoimissa perhekerhoissa, joissa kokoontuu viikoittain useita kymmeniä perheitä. Nämäkin avoimet lapsille ja perheille suunnatut palvelut täydentävät Sanssin kulttuuritalon toiminta-ajatusta kohdata kuntalaisia matalalla kynnyksellä heidän erilaisissa elämäntilanteissaan.

Sanssin kulttuuritalo toimii tänäkin vuonna usean kolmannen sektorin toimijan tyyssijana. Muun muassa eri järjestöt ja yhdistykset ovat vuokranneet sekä nyttemmin Kauhajoen kaupungin valtuustoaloitteen jälkeen saaneet tiloja käyttöönsä toimintansa mahdollistamiseksi.

Yhteistyö eri tilojen käyttäjien kanssa on vasta alussa. Samat tilat ovat tulevaisuudessa yhä useamman toimijan käytössä, jolloin laajaa, avointa keskustelua ja tiedotusta tulee vaalia, jotta talossa eri tavoin toimivien ryhmittymien yhteiselo toimii.

Hyvää syksyä !

Niina Kiprianoff
opistojen rehtori
Kansalaisopisto, Panula-opisto