Kansalaisopistot ylitti uutiskynnyksen

Tiistaina uutisoitiin Ylen uutisissa kansalaisopistojen etäkurssien määrän nousseen huimasti vuodessa ( https://yle.fi/uutiset/3-12058965 ). Korona-aika on saanut opettajat ja opiskelijat avaamaan opetusyhteyden netin välityksellä kansalaisopistolle. Tämä mahdollisuus on hienosti otettu osaksi myös Kauhajoen kansalaisopiston tulevan kauden opetusta. Tänäkin lukuvuonna tarjolla on etänä toteutettuja kursseja muun muassa kielistä, hyvinvoinnista sekä liikunnasta.

Uutisoinnissa sekä erilaisissa keskusteluissa opettajien ja opiskelijoiden kanssa, esiin nousee lähiopetuksen uusi merkitys ja kaipuu yhdessä tekemiseen. Edelleen suurin osa Kauhajoen kansalaisopiston lähes 200 kurssin opetuksesta onkin lähiopetuksessa tapahtuvaa sosiaalista kanssakäymistä.  Toki kurssin aiheen täytyy mahdollistaa etätoteutus, jolloin useilla kursseilla tarvittavat erikoistilat ja välineet eivät sitä mahdollista. Mutta tärkeämpänä asiana esiin nousee vuorovaikutus opetustilanteessa. Opettajan ja opiskelijoiden vuorovaikutusta opetuksessa sekä opiskelijajoukon vapaamuotoista keskustelua oppituntien yhteydessä on hyvin vaikea toteuttaa tietokoneen ruudulla. Ilmeet, eleet eli sanaton vuorovaikutus on iso osa luonnollista kanssakäymistämme ja sen avulla pystymme tuntemaan itsemme osana ryhmää. Yhdessä oppimiseen liittyvä toisten opiskelijoiden tuki, kannustus sekä oppimisen riemu näyttäytyvät lähiopetuksen liimana vapaa-ajan opiskelussa.

Uuden lukuvuoden opetusohjelmaan https://kauhajoki.fi/hyvinvointi-ja-vapaa-aika/kansalaisopisto/ olemmekin koonneet teille, hyvät Isojoen, Karijoen ja Kauhajoen kuntalaiset sekä kaikki toisaallakin kotipaikkaansa pitävät opiskelijamme laajan kattauksen uusien taitojen opetusta, omasta hyvinvoinnista huolehtimisen tapoja ja sosiaalisen vuorovaikutuksen mahdollisuuksia. Karijoella pääsette uusilla lyhytkursseilla tutustumaan hopeaan materiaalina tai makramee-solmeiluun. Isojoella kokataan muuseja ja sooseja, meditoidaan ja lauletaan luonnossa. Kevään vaelluskurssi saa jatkoa yövaelluksen merkeissä. Kauhajoella kaivetaan hulavanteet komeron perältä, soitetaan yhdessä  kitaraa ja ukulelea Kukko-orkesterissa ja kudotaan islantilaisneule. Etäopetuksen tarjonta laajenee hyvinvoinnin äärelle.

Tänä lukuvuonna Kauhajoen kansalaisopisto tarjoaa alueen asukkaille terveysturvallista lähiopetusta – tervetuloa!

Niina Kiprianoff
Kansalaisopiston ja Panula-opiston rehtori