Tervehdys kulttuuripalveluista!

Helteiseen heinäkuuhun olemusta virkistävää nektaria tarjoilee – uimisen ja mansikkamehujen lomassa – kesäinen kulttuurikattaus, jonka pääosissa ovat tällä kertaa musiikki ja museot. 

Heinäkuussa monia ihania musiikkitapahtumia Hämes-Havusessa ja Sotkan kesäteatterissa

Perinteeksi muodostunut Hämes-Havunen Soi -tapahtuma starttaa jälleen ja ensimmäinen esiintyminen on tänä iltana, kun Kauhajoen Pelimannit aloittavat soitannot. Tilaisuudessa saadaan kuulla vanhaa ja uutta pelimannimusiikkia. Ensi viikon keskiviikkona Kesäillan konsertissa Hämes-Havusessa tunnelmoivat Tuija Mäensivun ja Antti Särösalo. Tuija ja Antti esittävät yhteisiä lauluja sekä omia lempikappaleitaan. Lauluja kesäyössä kuullaan heinäkuun puolivälin jälkeen, kun Marilii ja Timo Kiprianoff astuvat lavalle Hämes-Havusessa. Luvassa on monipuolista musiikkia – ja alati läsnä Hämes-Havusen oma idylinen tunnelma.

Sotkanpesän kesäteatteriesitykset jouduttiin siirtämään ensi kesään, mutta Sotkanpesässä saadaan kuitenkin kuulla upea konsertti heinäkuun loppupuolella, kun lavalle nousevat Anne Simonen, Tuija Mäensivu, Pauli Koivula ja Toni Korpi-Aro, säestäjänään Timo Kallio.

Tervetuloa konsertteihin ja nauttimaan musiikin tuomasta mielihyvästä!

Museokierros Kauhajoella

Kauhajoelta löytyy myös monipuolista nähtävää erilaisissa museoissa ja näyttelytiloissa. Kauhajoen Kotiseutumuseo on avoinna heinä- ja elokuussa. Museon idyllisessä pihapiirissä ja talon sisätiloissa aika pysähtyy ja mieli lepää. Mielenkiintoiset tarinat ja entisaikain elämänmeno vievät mukanaan, eikä aina malttaisi lähteä poiskaan. Miten paljon seinät ja tavarat kätkevätkään taakseen tarinoita! Miten monia asioita saakaan hämmästellä! Museokäynnin jälkeen jää miettimään, mitä meistä ja ajastamme jääkään historiaan.

Eduskuntamuseo on ainutlaatuinen nähtävyys, sillä vastaavaa museota ei toista löydy. Esillä on pala talvisodan aikaista historiaa, joka tuo elävästi esille hyvin mielenkiintoisia ja yksityiskohtaisia seikkoja eduskunnan saapumisesta, oleskelusta ja työskentelystä Kauhajoella talvisodan aikaan. Olimme syrjäinen pitäjä, mutta silti pystyimme nopeasti vastaanottamaan eduskunnan ja huolehtimaan heidän jokapäiväisistä tarpeistaan, syömisestään, majoituksestaan ja hyvistä työskentelytiloistaan.

Eduskuntamuseo sijaitsee juuri samalla paikalla, missä eduskunta aikoinaan työskentelikin Kauhajoella ollessaan. Talo on entinen koulu, josta on nyttemmin muodostumassa Sanssin kulttuuritalo, kauhajokisten yhteinen olohuone.

Museokäytävältä, aivan Eduskuntamuseon vierestä, löytyy keväällä 2020 pystytetty Kotitalousopisto 100 vuotta -juhlanäyttely. Mielenkiintoinen ja monipuolinen näyttely on esineistöltään runsas ja kertoo opiston alkuajoista, vuosilta 1920–1960.

Museokäytävällä on myös huone, joka on varattu vaihtuville näyttelyille. Pysyvänä elementtinä tässä näyttelytilassa ovat Hämes-Havusen sepälle kuuluneet huonekalut, jotka on valmistettu 1800-luvun alkupuolella. Tällä hetkellä tilassa on näyttely, jossa esillä on upeita Kauhajoen kansalaisopiston kurssilla valmistuneita keramiikkatöitä.

Kauhajoella on myös Veteraanien Perinnetalo, kauhajokisesta maanpuolustushistoriasta kertova museo. Aineistoa on kerätty sota-ajoilta aina Suomen sodasta Lapin sotaan asti. Pääasiassa aineisto on kauhajokista, mutta se antaa myös laajan yleiskuvan koko Suomen sotahistoriasta. Vanhimmat esineet ovat lähes 200 vuotta vanhoja ja uusimmat Jatkosodan ajoilta. Perinnetaloon voi tällä hetkellä tutustua varaamalla ajan.

Hyvää ja kulttuurillista kesää!

Sirpa Autio
viestintä- ja kulttuurikoordinaattori
Kauhajoen kaupungin kulttuuripalvelut

Hämes-Havunen Soi -konsertit, kahvi kello 18.00, konsertti klo 19.00.
Osoite Koskenkyläntie 312, Kauhajoki

TI 6.7. Kauhajoen Pelimannit
KE 14.7. Tuija Mäensivun ja Antti Särösalo
TI 20.7. Marilii ja Timo Kiprianoff

Kesäteatteri Sotkanpesä, konsertti klo 14.00
Osoite Sotkantie 113
LA 24.7. Kesäkonsertissa Sotkanpesällä esiintyy Anne Simonen, Tuija Mäensivu, Pauli Koivula ja Toni Korpi-Aro, säestys Timo Kallio.

Museoiden aukioloajat ja yhteystiedot
Sanssin kulttuuritalo, Eduskunnankatu 5, Kauhajoki
Avoinna 3.7. – 8.8.2021, ke 17-20, la-su 13-16

Kauhajoen Kotiseutumuseo, Museotie 18, Kauhajoki
Avoinna heinäkuussa su-ke 12-15, elokuussa su 12-15

Veteraanien Perinnetalo, Knuuttilantie 4, Kauhajoki
Avoinna sopimuksen mukaan, p. 0400-280 140