Blogikirjoitus 23.6.2021

Kuntavaalit 2021 äänestysoikeus kärsi tappion

Lämpimät onnitteluni kaikille teille 35 henkilölle, jotka valittiin Kauhajoen kaupunginvaltuustoon. Kiitos samalla myös kaikille ehdokkaaksi asettuneille; teidän ansiosta saimme demokratian peruskiven jälleen muurattua. Kauhajoella käytiin kuntavaalikeskusteluja hyvässä hengessä. 

Demokratian eli kansan valtaan perustuvan valtiojärjestyksen juhlapäivää vietettiin paikallisesti kuntavaalien merkeissä ensin kaksi viikkoa ennakkoäänestämällä ja sitten varsinaisena äänestyspäivänä, sunnuntaina 13.6. Kauhajoella äänioikeus olisi ollut 10 572 henkilöllä. Heistä 5672 käytti tätä oikeuttaan, jolloin äänestysprosentiksi muodostui vaatimaton 53,7. Valtakunnalliseksi äänestysprosentiksi muodostui 55,1. Näin ollen kuntavaalien 2021 yhdeksi tärkeimmäksi havainnoksi on syytä kirjata demokratian heikentyminen. Kymmenen pisteen kysymys kuuluukin, miksi kotikaupunkimme kehittäminen ei innosta kaupunkilaisia vaaliuurnalle asti. Vanha sanonta siitä, että valitusoikeutta ei ole, jos jättää äänestämättä, on mielestäni oikeaan osuva. 

Kuntavaalien tulos Kauhajoella aiheuttaa pientä liikehdintää valtuustopaikoissa: Vihreät, Vasemmisto ja Kristillisdemokraatit menettävät valtuustopaikkansa; Keskusta menettää yhden paikan; Sosiaalidemokraatit menettävä yhden paikan; Perussuomalaiset saavat valtuuston kolme paikkaa lisää ja Kokoomus kaksi paikkaa lisää. Ääniharavan titteli meni Keskustan Lasse Hautalalle. Uusia valtuutettuja valittiin 11 ja uudelleen valituiksi tulivat 24 valtuutettua. Tällä kertaa Kauhajoen valtuustoon ei valittu yhtään alle 25-vuotiasta; 25-34-vuotiaita valittiin yhteensä 3. Uuden valtuuston keski-iäksi muodostuu 54 vuotta. Paikkamääräisesti suurimman puolueen eli Keskustan johdolla neuvottelut tulevista luottamuspaikoista ovat jo alkaneet kesäkuun lämpimissä keleissä. Toivon erinomaista yhteistyön henkeä näihin neuvotteluihin! 

Uusi kaupunginvaltuusto tulee pitämään järjestäytymiskokouksensa elokuun puolessa välissä. Toivon järjestäytymiseen vakautta ja yhtenäisyyttä; niiden pohjalta on hyvä rakentaa eheämpää ja elinvoimaisempaa Kauhajokea. Syksyllä aloitamme uuden kaupunkistrategian laadinnan, joka tulee linjaamaan tavoitteet alkavalle valtuustokaudelle. Yksi asia on täysin varma; haasteita riittää pohdittavaksi. Haasteiden keskellä on kuitenkin hyvä muistaa kaikki ne positiiviset asiat, joita Kauhajoki tarjoaa asukkailleen. 

Loppuun haluan vielä kiittää asiantuntija Markku Vanhasen johdolla toiminutta vaaliorganisaatiota erinomaisesta vaalityöstä. Paikalliset vaalit ovat todella iso ponnistus kuntaorganisaatiolle. Tämän kertaiset vaalit koronapandemian johdosta (mm. pidennetty ennakkoäänestysaika) olivat erityisen haastavat ja työläät. Viimeisen kuukauden aikana vaaliorganisaatio on tehnyt pitkää päivää, että kaupunkilaisten valta saisi toteutua. 

Aurinkoista ja saunallisen rentouttavaa juhannusta toivotellen ,

Sami Kiukkonen 

hallintojohtaja

Kauhajoen kaupunki