Blogiteksti, etsivä nuorisotyö Kauhajoki

23-vuotias nuori nainen ottaa etsivään nuorisotyöhön yhteyttä sosiaalisen median kautta. Hänet on ohjattu jo aiemminkin etsivään nuorisotyöhön, toisen asteen oppilaitoksen toimesta – silloin hän ei ollut halukas ottamaan apua vastaan. Nuorella on useita keskeytyneitä toisen asteen opintoja. Nuori oli kuullut kaveriltaan, että etsivä nuorisotyö voisi auttaa häntä hankalassa tilanteessa eteenpäin. Nuoren kanssa sovitaan tapaaminen ja tapaamisella nuori kertoo, että hänen on ollut vaikea sitoutua opiskeluihin. Syitä tähän on ollut muun muassa koulukiusaaminen ja mielialan lasku.

Äsken lukemasi esimerkki on kuvitteellinen, mutta erittäin yleinen tilanne, kun nuori ottaa yhteyttä tai ohjautuu etsivään nuorisotyöhön. Valtio rahoittaa etsivää nuorisotyötä vuosittain ja loput kustannuksista maksaa Kauhajoen kaupunki. Kauhajoen kaupungin etsivä nuorisotyö on ollut vakinaista pian 2 vuotta.

Meidän työ on nuorelle aina vapaaehtoista, mutta 2.asteen oppilaitokset ja puolustusvoimat ovat velvollisia ilmoittamaan koulun tai asepalveluksen keskeyttäneet nuoret etsivän nuorisotyön piiriin. Sen jälkeen nuori kuitenkin itse päättää, haluaako hän ottaa apua vastaan. Ohjaamisella varmistetaan kuitenkin se, ettei nuori jää tilanteessaan yksin vaan hänellä on mahdollisuus apuun, mikäli niin haluaa. Myös sosiaali- ja terveystoimi, Te-palvelut, kuntakokeilu ja Kela ohjaavat meille avun tarpeessa olevia nuoria. Vuosi vuodelta enemmän nuoret itse ottavat meihin yhteyttä, mikä kertoo siitä, että nuoret ovat tulleet entistä tietoisimmiksi meidän tarjoamasta avusta. Myös nuoren läheinen, huoltaja, ystävä tai sukulainen voi ottaa meihin yhteyttä, mutta nuorelta on aina oltava siihen lupa.

Etsivä nuorisotyö on tarkoitettu 15-29-vuotiaille kauhajokisille nuorille. Etsivä nuorisotyö on nuorelle aina maksutonta ja vapaaehtoista. Ei oikeastaan löydy asiaa, mitä etsivältä nuorisotyöntekijältä et voisi kysyä. Jos me emme osaa neuvoa, etsimme keinot, jolla nuori tulee autetuksi.

Tärkeänä osana meidän työtä on työn näkyväksi tekeminen, nuorten palveluiden riittävyyden ja riittämättömyyden esiin nostaminen ja työstä tiedottaminen päättäjille. Käsillä olevat kuntavaalit ovat oiva mahdollisuus nostaa jälleen keskusteluun kauhajokisten nuorten tilanne ja tarpeet. Toivommekin, että uuden valtuuston aloitettua työnsä, pääsisimme päättäjien kanssa käymään vuoropuhelua nuorten palveluista ja kuulumisista.

Meidän työstä voisi kirjoittaa vaikka ja miten pitkästi, mutta tässä pieni pintaraapaisu siitä, mitä etsivä nuorisotyö on. Tiesitkö, että Kauhajoella etsivää nuorisotyötä on tehty jo 9 vuotta?

Ai niin, alussa kuvatun casen jatkumo voisi olla esimerkiksi se, että ihan ensin varmistetaan, että nuorella on oikea taloudellinen tuki. Sen jälkeen lähdetään yhdessä miettimään, millainen apu häntä palvelisi parhaiten. Meidän tehtävä on kertoa, mitä vaihtoehtoja nuorella on valittavana. Tärkeintä on, että nuori tulee kuulluksi ja autetuksi, nuoren tarpeet edellä. Aina ratkaisua tilanteeseen ei heti löydy, mutta tärkeää on, että pysymme nuoren rinnalla ja tukena niin pitkään, kuin nuori sitä itse toivoo ja tarvitsee.

Haluamme toivottaa kaikille lukijoille oikein ihanaa ja lämmintä kesää!

Terveisin Kauhajoen kaupungin etsivät
Heini Kiukkonen ja Noora Alhainen