Kevättä ilmassa?

Ylioppilaskirjoitusten alkaminen on varma kevään merkki. Niiden aikana lumi sulaa kovaa vauhtia, kevätlinnut sirkuttavat ja kevään tuoksua on ilmassa. Lukioiden tutkintosalit ovat täynnä jännittyneitä kokelaita. Hiljaisuus!-lappuja on siellä täällä muistuttamassa muita lukiolaisia kokeiden alkamisesta. Tänä vuonna ylimääräistä jännitystä tuo koronavirus, joten joissakin Suomen lukioissa läsnä ovat vain kokelaat ja valvojat. Muut lukiolaiset opiskelevat etänä. Kauhajoella on saatu olla lähiopetuksessa, mikä on ilahduttanut lukion väkeä. Koronatilannetta seurataan kaikissa lukioissa tarkasti.

Suunnilleen vuosi sitten kesken ylioppilaskirjoitusten tuli tieto, että koepäiviä tiivistettäisiin, jotta saataisiin varmuudella pidettyä kaikki tutkintokerran kokeet. Kokelaille se tarkoitti välipäivien häviämistä ja lisää stressiä. Kevään 2020 ylioppilaskokeet saatiin kuitenkin pidettyä odottavissa tunnelmissa. Muut opiskelijat olivat silloin kotona etäopetuksessa. Syksyllä 2020 ylioppilastutkintolautakunta lisäsi varmuuden vuoksi koepäiviä reaalin kokeisiin, jotta kokeita saatiin hajautettua ja koesaleihin tilaa kokelaiden välille. Syksyn kirjoitukset sujuivat hyvin ja koronatilannekin oli Kauhajoella hyvä. Talvella saatiin tietää, että kevään 2021 ylioppilaskirjoituksiin tulisi myös hajautuksia sekä reaalin että matematiikan kokeisiin. Koepäiviä tuli lisää kokonaiset kolme. Valvojille se tietää ylimääräistä työtä mutta tutkintosaleihin saadaan kaivattua väljyyttä.

Tiistaina 16.3. lukion salissa laaditaan äidinkielen lukutaidon kokeen vastauksia. Torstaina 18.3. kokeet jatkuvat lyhyiden kielten kokeilla ja perjantaina 19.3. vuorossa on äidinkielen kirjoitustaidon koe. Seuraavalla viikolla onkin sitten viisi koepäivää. Kirjoitukset päättyvät keskiviikkona 31.3.

Kaikki ylioppilaskirjoitusten kokeet ovat nykyään digitaalisia. Kokelaat saavat koetehtävät ja aineistot läppäreilleen ja valitsevat niistä mieluisimmat. Vastaukset lähetetään digitaalisessa muodossa ylioppilastutkintolautakuntaan, mikä on vähentänyt lukioille tulevan ja lähtevän perinteisen postin määrää.

Kauhajoen lukiossa digitaitoja harjoitellaan lukion ensimmäiseltä luokalta lähtien. Jo ensimmäisen koeviikon aikana pidetään sähköisiä kokeita joko kustantajien omissa koeympäristöissä tai Abitti-koeympäristössä. Nykyiset ykköset ovat siis harjoitelleet Abitti-järjestelmää jo neljän koeviikon ajan. Osallistuessaan aikanaan ylioppilaskirjoituksiin heillä on hallussaan rutiinin tuomaa varmuutta siitä, että koeympäristöä ei tarvitse niin paljon jännittää. Harjoiteltavaa on paljon, sillä joissakin oppiaineissa on erikoisohjelmia, esimerkiksi matemaattisissa aineissa erilaisia laskinohjelmia, kemian rakennekaavoja tai mittausaineiston analyysiin tarvittavia ohjelmia. MAOL-taulukot ja laskimet löytyvät nykyään digitaalisessa muodossa, joten erillisiä taulukkokirjoja tai laskimia ei enää ylioppilaskokeissa nähdä.

Kevään 2021 tutkinnossa mukana – näkyvästi – on terveysturvallisuus. Ylioppilastutkintolautakunta (YTL) yhteistyössä erinäisten viranomaisten kanssa on antanut lukioille ohjeita, jotka pohjautuvat valtioneuvoston ja ministeriöiden linjauksiin. Kukin lukio päättää kokeiden käytännön järjestelyistä käytössä olevien tilojen mahdollisuuksien ja rajoitteiden puitteissa. Kauhajoella ylioppilaskirjoitukset pidetään lukion salissa. YTL:n ohjeistuksen mukaan kokelailla on maskit kokeissa. Abiturientit ovat olleet lukulomalla penkkareiden jälkeen ja heitä on suositeltu olemaan omaehtoisessa karanteenissa pari viikkoa ennen kirjoituksia. Mitään koronakaranteeni- tai koronaan sairastuneiden ylioppilaskokeita ei Kauhajoella voida järjestää, sillä tilat eivät sellaista mahdollista.

Kun ylioppilaskirjoitukset ovat ohi, on pääsiäinen ja siitä kotvan päässä siintää jo kesäloma. Sitä ennen lukiolla pitäisi vielä olla teemaviikko, Vanhaintanssit ja lakkiaiset, Erasmus+hankkeiden reissuista puhumattakaan. Erasmus+matkat tai isännöinti on niin monen maan yhteinen ponnistus, että nähtäväksi jää. Mikä sattuu olemaan tilanne koronan ja rokotusten suhteen eri maissa? Toivottavasti lukion omat perinteiset tapahtumat saadaan järjestettyä yleisötilaisuuksina!

Ylioppilaskokeiden tulosten pitäisi olla lukioilla 18.5. ja Gaudeamus igitur on määrä laulaa lauantaina 5.6.2021.

 Ylioppilastutkintolautakunnan sivuilla https://www.ylioppilastutkinto.fi/ on lisätietoa kokeista, koepäivistä, koronasta, digitaalisista kokeista ja niin edelleen.

Virpi Nyman
rehtori