Kesätyö haaveissa? – kesätyöseteli ja nuorisotyöntekijä voi auttaa!

Kesätyön haku on käynyt kuumana koko alkuvuoden. Hakijoita paikkoihin on varmasti moninkertaisesti, kuin mitä kukin työpaikka nuoria pystyy työllistämään ja osaa paikkojen täyttämisestä varjostaa varmasti viime vuoden tapaan epävarma korona-tilanne. Viime keväänä koronan vuoksi jouduttiin meidän tietojen mukaan joitain kesätyöpaikkoja perumaan, osa paikoista varmistui vasta myöhemmin keväällä ja jonkun verran myös ”uusia” kesätyöpaikkoja syntyi ja tekijöille tuli tarvetta – oma aktiivisuus on siis tärkeää.

Nuorta kesätyön hakemisessa voi helpottaa, mikäli on oikeutettu kesätyöseteliin ja voi sen hakuvaiheessa kertoa. Kesätyösetelin avulla työnantaja saa nuoren työllistämisestä tukea palkkaukseen. Yhden setelin suuruus on 250€. Nuoret voivat saada vain yhden henkilökohtaisen setelin, mutta työnantaja voi työllistää vaikka 8 nuorta setelin avulla. Seteliin oikeutettujen nuorten tulee olla kauhajoella kirjoilla ja 16–20-vuotiaita.

Setelin avulla on mahdollista työllistyä hyvin monenlaisiin työpaikkoihin – kaupungille, seurakunnalle, isoon tai pieneen yritykseen kaikille aloille, kuntayhtymille tai vaikkapa yksityishenkilölle. Mikäli nuori haluaa itse työllistää itsensä ja hyödyntää osaamistaan tai motivaatiotaan töiden tekemiseen, on mahdollista perustaa 4H-yritys ja saada sitä kautta setelillä tukea työhönsä porrastetusti 100–250€.

Nuorten tehtävänä on siis etsiä itselleen kesätyöpaikka, täyttää työnantajan kanssa kesätyösetelin hakulomake, hakea seteliä jaon alkaessa ja toimittaa sitten seteli kesätyönantajalle. Kesätyön jälkeen tuen hakemisen hoitaa työnantaja. Työnantaja palauttaa setelin liitteineen nuorisopalveluihin ja saa tuen. Tärkeänä asiana painotamme joka vuosi, että mikäli kesätyö ei jostain syystä toteutuisikaan, tulee seteli palauttaa nuorisopalveluihin. Tärkeää on myös nuoren ja työnantajan sopia keskenään työhön liittyvistä asioista kuten työn alkamisesta, työajasta, palkasta, lomien korvauksesta ja muista tarvittavista asioista jo heti alkuvaiheessa.

Kesätyöseteleiden jako aloitetaan tänä vuonna lauantaina 24.4. Nuorisotalo Räimiskällä klo 11. Jotta setelin itselleen varmistaa, tuolloin kannattaa olla ajoissa paikalla. Seteleitä on jaossa jälleen 140 kpl. Seteleitä jaetaan niin kauan kuin niitä riittää ja tilannetta kannattaa tiedustella vaikka työsi varmistuisi vasta jakopäivän jälkeen.

Vaikka vielä olisi kesätyöhaku aloittamatta – ei ole vielä myöhäistä! Avoimia paikkoja löytyy vielä ja suoraankin kannattaa kysellä. Jos et tiedä mistä ja miten hakea – ole rohkeasti yhteydessä meihin nuorisopalveluihin. Autamme hakemuksen ja CV:n teossa sekä vinkkaamme paikkoja. Etsivän nuorisotyön instagram tilillä @kauhajoenetsivat on tallennettuna avoimia paikkoja ja vinkkejä kesätyön hakuun – ota seurantaan ja ole yhteydessä. Kesätyön haku voi varsinkin ensikertalaisille tuntua haastavalta, mutta yhdessä kun päästään vauhtiin, niin homma lähtee pian sujumaan – onhan se kiva tienata pitkän kesän aikana vähän omaa rahaa ja saada samalla tärkeää työkokemusta.

Kauhajoen kaupungin kesätyöpaikat ovat myös haettavissa. Hakuaika päättyy 8.3, mutta hakemuksia otetaan sen jälkeenkin, mikäli kaikki paikat eivät ensimmäisellä kierroksella tule täyteen.

Alla vielä linkit sekä tarkkaan kesätyöseteliohjeistukseen, että kaupungin kesätyöpaikkoihin.

Kysy lisää, mikäli yhtään jää epäselvyyttä!

Kaunista kevättä ja iloista kevään odotusta!

Nuorten kesätyösetelit – Kauhajoen kaupunki (kauhajoki.fi)

Kesätyöpaikat Kauhajoen kaupungilla – Kauhajoen kaupunki (kauhajoki.fi)

Päivi Ojala
Nuorisotyön koordinaattori, nuorisopalvelut