Erikoinen vuosi 2020

Vuosi 2020 haastoi yrittäjiä, yrityksiä ja meitä kaikkia tavalla, jota emme vielä tammikuussa 2020 osanneet kuvitellakaan!

Maaliskuun alussa, kun koronaepidemia iski tosissaan, yrityspalveluissa mietittiin yhdessä kuntien ja yhteistyökumppaneiden kanssa, miten voimme parhaiten auttaa yrityksiä ja yrittäjiä selviämään haasteellisesta ajasta. Koronan tuomat rajoitukset uhkasivat yritysten liikevaihtoa, loivat epävarmuutta tulevaan ja uusia digitaalisia työtapoja oli otettava heti käyttöön

Yhteistyössä on voimaa

Järjestimme yhteistyönä webinaareja yrittäjille ajankohtaisista aiheista. Ylivoimaisesti suosituin niistä oli Yritykset ja korona, jossa kerroimme yrityksille suunnatuista tuista, avustuksista ja helpotuksista sekä tarjottiin apua hakemusten tekemiseen. Yhteinen tiedottaminen kannatti.  Webinaarit tavoittivat satoja kuulijoita ja yrityspalvelussa tehtiin 367 asiakastapaamista kauhajokisten yritysten kanssa.  Tapaamisissa mm. mietittiin keinoja koronasta selviämiseen, laadittiin tuki- ja rahoitushakemuksia ja löydettiin uusia tilanteen luomia mahdollisuuksia.

Yksinyrittäjän tuki

Yksinyrittäjille suunnatun tuen haun saimme auki ensimmäisten kuntien joukossa heti maaliskuussa. Hakemuksia tuli kuitenkin odotettua vähemmän. Itse arvioin tämän johtuvan siitä, että monen yrityksen liikevaihto ei tippunut tukeen vaadittua 30% . Yksinyrittäjätukea  myönnettiin Kauhajoella yli 90 yritykselle.

Kauhajoelle toiseksi eniten koronatukea

ELY-keskuksen ja Business Finlandin koronahäiriötukea haettiin Kauhajoella kumpaakin maakunnan toiseksi eniten (ykkönen tilastoissa oli luonnollisesti maakuntakeskuksemme Seinäjoki)! ELY-keskuksen tukea tuli 69 yritykseen melkein miljoona euroa ja Business Finlandin tukea tuli 48 yritykseen noin 3,3 miljoonaa euroa. Näissä hankkeissa uudistetaan yritysten toimintaa, palveluita ja kehitetään uusia tuotteita, joista tulemme varmasti kuulemaan lisää tulevaisuudessa. On syytä olla ylpeä kauhajokisista idearikkaista ja muuntautumiskyisistä yrittäjistä ja yrityksistä!

Uusia yrityksiä enempi kuin aiempina vuosina

Myös uusia yrityksiä perustettiin paria aikaisempaa vuotta enemmän, eli yhteensä 64 kappaletta.

Omistajanvaihdosneuvonta hiljeni keväällä hetkellisesti mutta loppuvuotta kohti omistajanvaihdosprosesseja jatkettiin ja niitä tuli myös uusia työn alle. Sama tahti on jatkunut tämän vuoden puolella.

Kohti vielä parempaa tätä vuotta

Yhteenvetona voi sanoa, että viime vuosi oli työntäyteinen, muutoksia ja uuden oppimista täynnä! Siirtyminen SEKistä Kaupungin palvelukseen on mielestäni sujunut hyvin. Elinkeinopalveluyksikössä on hyvä työskennellä yhdessä innostuneiden ja osaavien työkavereiden kanssa Kauhajoen hyväksi! Tänä vuonna pyrimme parhaamme mukaan tuomaan toimintaamme entistä paremmin esille ja kaikkien tietoon.

Pysytään terveinä ja ollaan yhteyksissä!

Terveisin, Carita Latikka