Hyvää joulua ja terveellistä ja turvallista vuotta 2021!

On aatonaatto, minun lempiajankohtani joulunvietossa. Kun kaikki alkaa olla valmista kohokohtaa eli jouluaattoa ajatellen ja pitkät pyhät ovat edessä. Herkut odottavat jääkaapissa, ja niistä voi nipistää jo pieniä maistiaisia. Lahjat ovat kauniissa kääröissä odottamassa Joulupukin vierailua ja rauha laskeutuu kaiken hössötyksen jälkeen. Yleensä aatonaattona ollaan oman perheen kesken ja sitten aloitetaan ensin sukulaisten, sitten välipäivinä ystävien tapaaminen.

Tänä vuonna kaikki ei menekään ihan vanhan kaavan mukaan. Lahjoja toki on, mutta tänä vuonna ne jakaa tonttu oven taakse ja pukki tavataan ehkäpä videopuhelun kautta. Sukulaisia ja ystäviä muistetaan viestein ja puheluin tai tavataan ulkoilmassa. Suosituksena on, että sukulointeja ja laajoja kokoontumisia vältetään kokonaan. Joulua meiltä ei silti ole viety pois. Kullekin meistä joulu merkitsee eri asioita. Yhdelle se on rauhoittumista hyvän kirjan parissa, toiselle se on kynttilän liekin tuijottamista, joulun sanoman ääreen hiljentymistä, joillekin joulun makuja ja kinkuntuoksua. Näitä asioita voi tänäkin jouluna aistia ja tunnelmoida.

Kun tänä jouluna katsomme tähtitaivasta, kun uuden vuoden aattona ihailemme yön pimeyteen kohoavia räiskyviä ilotulitteita tai laitamme kätemme ristiin rukoukseen, meillä kaikilla on varmasti sama toive. Kunpa ensi vuosi olisi edeltäjäänsä normaalimpi. Viimeinen vuosi on koetellut meitä monin tavoin. Koronaepidemia on tuonut mieliimme epävarmuutta, erossaoloa rakkaimmistamme, pelkoa sairastumisesta ja epävarmuutta toimeentulosta. Olemme yllättäen kohdanneet koko maailmaa koettelevan katastrofin, jollaisella vain tieteiskirjoissa meitä on peloteltu. Kevään alkushokin jälkeen olemme oppineet elämään tilanteen kanssa.

Muistan pari vuotta sitten kun muotiin tuli sana resilienssi. Varmaan teistäkin moni on sen kuullut. Resilienssi tarkoittaa selviytymis- ja sopeutumiskykyä ennakoimattomissa, yllättävissä muutostilanteissa. Taito, jota tarvitsemme sekä työssä että vapaalla, välttyäksemme turhalta hermoilulta ja stressin tunteilta. Tämä korona-aika jos joku on vaatinut ja toisaalta kasvattanutkin meidän resilienssiä.  Toisilla tätä resilienssiä on luonnostaan enemmän kuin toisilla. Kaikilla se kuitenkin lisääntyy elämänkokemusten myötä ja sitä voi omalla kohdallaan myös kehittää. Resilienssiin liittyy oleellisesti stressinsieto- ja ongelmanratkaisukyky, optimistisuus, omien voimavarojen tunnistaminen ja kehittäminen. Resilienssiin liittyy myös kyky pyytää ja ottaa apua tarvittaessa vastaan.

Resilienttejä toimintatapoja ja näyttöjä resilienssistämme on nähty koronakriisin aikana täällä Kauhajoellakin useita. Yhdessä seurakunnan kanssa toteutettu Naapuriapua riskiryhmiin kuuluville, koulun keittiöhenkilökunnan nopeasti organisoitu kouluruoka kotiin noudettuna etäkoululaisille on myös yksi esimerkki resilienssistä toiminnasta. Sellaista oli myös opettajien etäopetusvälineiden haltuunottokyky. Kirjasto pakkasi kirjakasseja kotiin eristäytyneille ja siivoojat venyivät huimiin suorituksiin. Yritysten nopeat reagoinnit muuttuneeseen tilanteeseen ovat näyttäytyneet erilaisina verkkokaupan avaamisina, uusina palveluina ja muuntuneena liiketoimintana. Näitä uusia avauksia on pyritty erilaisin valtion tukitoimenpitein auttamaan. Olemme siis osoittautuneet hyvin resilienteiksi kansalaisiksi.

Täällä Kauhajoella koronatilanne on ainakin toistaiseksi pysynyt verraten rauhallisena, olemme osanneet hienosti noudattaa ohjeita ja suosituksia ja siten välttyneet laajemmilta tartuntaketjuilta. Siitä kuuluu kiitos aivan jokaiselle. Kansainvälisessä vertailussa Suomi on kokonaisuudessaan onnistunut taudin ehkäisemisessä hyvin. Toiveissa on, että rokotteen myötä voimme ensi vuonna hiljalleen purkaa rajoitteita ja siirtyä kohti normaalia.  Varmasti on asioita, jotka jäävät tästä kokemuksesta meille monille pysyvimmiksi käytänteiksi. Ei olisi lainkaan paha, vaikka käsien pesusta ja esimerkiksi etätyöskentelystä videopalavereineen tulisi suurempi osa arkeamme kuin ennen tätä kriisiä.

Haluan tässä yhteydessä kiittää kaikkia kauhajokisia, niin yrittäjiä, kuntalaisia, sotehenkilökuntaa kuin kaikkia muitakin ammattiryhmiä ja yhteisöjä. Me olemme näyttäneet voimamme, yhteenkuuluvuuden, avunannon ja tunnollisuutemme. Sen ansiosta olemme resilientteinä selviytyneet tästä koronavuodesta suhteellisin pienin vaurioin. Kuntalaiset ovat hienosti jaksaneet noudattaa alati muuttuvia ohjeistuksia ja rajoituksia, olemme pukeutuneet maskeihin, pesseet käsiämme ja huolehtineet turvaväleistä ja kokoontumisrajoituksien toteutumisesta. Vain tällä tavoin olemme välttyneet laajoilta altistusketjuilta. Lisäksi erityismaininnalla haluan nostaa esiin meidän tehokasta jäljitys- ja hoitotyötä tehneen sotehenkilökunnan.

Toivotan kaikille oikein hyvää joulua ja terveellistä ja turvallista vuotta 2021!

Linda Leinonen
kaupunginjohtaja