Kauhajoella kuuluu lapsen ääni – Lapsen oikeuksien viikko

Tällä viikolla (16.-22.11.2020) vietetään lapsen oikeuksien viikkoa. Viikon aikana muistutetaan lapsia ja aikuisia lapsen oikeuksista. Hyvinvointivaltiossa ajatellaan lasten oikeuksien toteutuvan kuin itsestään, mutta näin ei ole. Myös Suomessa on tehtävää lapsen oikeuksien toteutumiseksi. Etenkin eri kuntien välillä yhdenvertaisuus ei toteudu kaikille lapsille samalla tavalla.

YK:n lastenjärjestön UNICEFin Lapsiystävällinen kunta –malli on väline lapsen oikeuksien täysmääräiseen toteuttamiseen kunnassa ja kunnan jokaisen lapsen arjessa. Me täällä Kauhajoella olemmekin onnekkaita, että saamme olla mukana rakentamassa kunnastamme yhä lapsiystävällisempää.

https://www.unicef.fi/lapsen-oikeudet/mika-on-lapsen-oikeuksien-sopimus/
https://www.unicef.fi/unicef/tyomme-suomessa/lapsiystavallinen-kunta/

Lapsen oikeuksien viikolla lasten toimintaa näkyväksi

Lapsen oikeuksien viikkoa juhlitaan varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja vapaa-ajalla toteuttamalla erityisesti lasten toiveiden mukaista toimintaa. Lasten ja nuorten kanssa keskustellaan ja heille kerrotaan lapsen oikeuksista lasten ikää vastaavalla tavalla. Lapset ovat saaneet suunnitella unelmiensa päivähoito- ja koulupäiviä, toivoa lempiruokaa ja –leikkejä. Seuraamalla Kauhajoen kaupungin sekä nuoriso- ja liikuntapalveluiden sosiaalisen median päivityksiä ja tarinoita facebookissa ja instagramissa, pääsee tutustumaan lasten toiveiden mukaiseen toimintaan.

Tutustu myös videoon, jossa kuuluu lapsen ääni. Kauhajoen esikoululaiset kertovat, mitä mieltä ovat lapsen oikeuksista ja lapsiystävällisestä kunnasta. Videoon pääset tästä linkistä

https://www.kauhajoki.fi/site?node_id=221&action=show_data&p_id=1374&row=1

Perjantai on kansainvälinen lapsen oikeuksien päivä

Kansainvälistä lapsen oikeuksien päivää vietetään 20. marraskuuta. Silloin nostetaan liput salkoon lapsen oikeuksien kunniaksi. Tänä vuonna lapsen oikeuksien päivä on ensimmäistä kertaa merkitty Suomen almanakkaan yleiseksi liputuspäiväksi. Laitetaan liput liehumaan!

Liputuksen lisäksi Kauhajoella, kuten eri puolella Suomea ja maailmaa, valaistaan rakennuksia siniseksi lasten oikeuksien merkiksi. Valaistuksen kohteena on tänä vuonna Sanssinkartano. Käykääpä katsomassa, miltä Sanssinkartano näyttää sinisessä valaistuksessa!

Hyvää lapsen oikeuksien viikkoa kaikille!
Kunnassamme kuuluu lapsen ääni.
Yhdessä Suomen UNICEFin kanssa rakennamme kunnastamme yhä lapsiystävällisempää.
#lastenpuolella #LapsiystävällinenKunta

Kirsi Koski-Säntti
varhaiskasvatusjohtaja