Jännittäviä aikoja nuorisovaltuustossa

Aivan huomaamatta on vuosi 2020 kääntynyt loppusuoralle ja samalla myös kausi nuorisovaltuustossa. Kun tätä vuotta on jäljellä enää alle kaksi kuukautta, elämme nuvakauden jännittävimpiä aikoja – uusien jäsenten rekrytointi nimittäin päättyy 30. marraskuuta. Kuten miltei kaikki asiat kuluneen vuoden aikana, on myös nuorisovaltuustotoiminta vaatinut uusia ja erilaisia toimintatapoja. Kun fyysinen kanssakäyminen pyritään pitämään minimissä, astuvat luovuus ja kekseliäisyys suureen rooliin.

Etäyhteyksien hyödyntäminen ja videopuhelut ovat tulleet tutuiksi toiminnassamme jo keväällä, ja niitä on käytetty esimerkiksi kokoustamiseen ja tapaamisten järjestämiseen. Monet kokoukset on hoidettu täysin etänä, jolloin jokainen jäsen on saanut kokoustaa kotoaan käsin. Syyskuussa järjestimme naapurikuntien nuorisovaltuustojen kanssa etäyhteyksiä hyödyntäen tapaamisen, jossa suunnittelimme ensi vuodelle mielenkiintoista ohjelmaa; Kasinolla järjestettävää tapahtumaa, joka oli tarkoitus pitää jo tänä syksynä, mutta joka jouduttiin olosuhteiden vuoksi siirtämään. Videoiden avulla kokoustaminen ja palaveeraaminen ovat kaiken kaikkiaan sujuneet hyvin, ja ne ovat osoittautuneet toimiviksi ratkaisuiksi.

Olemme hyödyntäneet verkon välityksellä toimivia yhteydenpitokeinoja myös muuhunkin kuin ainoastaan nuorisovaltuustolaisten väliseen kommunikointiin. Keväällä teetimme verkossa Kauhajoella opiskeleville nuorille “Koronakuulumiskyselyn”, jossa selvitimme nuorten tuntemuksia silloin hyvin uudesta ja erilaisesta tilanteesta, jolloin opetusta oli alettu toteuttamaan etänä. Syksyllä taas teimme alle 29-vuotiaiden nuorten hyvinvointia ja mielenterveyttä kartoittavan kyselyn, johon saimme yli 400 vastausta. Kyselyiden vastaukset antoivat laajan kuvan nuorten tuntemuksista ja hyvinvoinnista. Tuloksia olemme jakaneet kouluille, sosiaaliseen mediaan ja kaupungin lautakunnille. Meille on ollut erittäin tärkeää tavoittaa nuoria näinä erikoisina aikoina, selvittää heidän ajatuksiaan ja tuntemuksiaan sekä saada välitettyä keräämäämme tietoa eteenpäin.

Erityistä kekseliäisyyttä on vaatinut tällä hetkellä käynnissä oleva rekrytointi. Uusien jäsenten haku on aiempina vuosina toteutettu kouluvierailujen muodossa, mutta voimassa olevien suositusten ja rajoitusten vuoksi päätimme keksiä toisenlaisen lähestymistavan myös tähän aiheeseen. Rekrytointia täytyi kuitenkin lähteä suunnittelemaan siltä pohjalta, että nuoret kokisivat sen kiinnostavana, ja se olisi helposti kohdennettavissa heille. Tästä lähti idea rekryvideon toteuttamisesta. Värväsimme videon kuvaajaksi entisen nuvalaisen, ja videolla esiintyivät kaikki tämän kauden jäsenet sekä ohjaajamme. Käsikirjoituksesta vastasi suunnitteluryhmä, joka koostui neljästä nuvalaisesta sekä ohjaajastamme. Somevastaavamme eli allekirjoittanut hoiti videon editointipuolen. Valmis teos on neljän ja puolen minuutin mittainen video, “10 hyvää syytä liittyä nuorisovaltuustoon” sekä lyhyempi, alle minuutin kestoinen mainosvideo someen. Videot voit käydä katsomassa Instagram-tililtämme www.instagram.com/nuvakauhajoki.

Vaikka sosiaalinen media on isossa roolissa tänä päivänä, on sen kautta haasteellisempaa tavoittaa henkilöitä, jotka eivät ole jo valmiiksi seuraajiamme. Tämän vuoksi emme voineet  luottaa ainoastaan somen voimaan rekrytointimme suhteen. Uusien jäsenten värväämistä miettiessä nuorten kohtaaminen on ollut avainasemassa, sillä kun olemme itse käyneet kertomassa heille toiminnastamme, on se antanut henkilökohtaisemman tuntuman aiheeseen. Tämän vuoksi olemme jakaneet rekryvideota Kauhajoen oppilaitoksille, joissa opettajat hoitavat videon esittämisen antamiemme lisätietojen kera. Näin tavoitamme mahdollisimman hyvin kohderyhmämme, 15-20-vuotiaat Kauhajoella kirjoilla olevat nuoret, ilman kouluvierailuja, jotka eivät vallitsevassa tilanteessa olisi se optimaalisin toimintatapa. Uskon, että tällä tavoin nuorisovaltuustolla on hyvä todennäköisyys saada monta uutta jäsentä mukaan riveihinsä.

Erikoiset ajat vaativat erikoisia ratkaisuja, ja toivon mukaan meidän ratkaisumme rekrytoinnin suhteen osoittautuvat yhtä toimiviksi kuin vaikkapa tämän kauden etäkokoukset! Sen toki saamme tietää vasta, kun rekrytointi päättyy. Toiveenamme on kuitenkin saada joukkoomme monta uutta jäsentä, jotka ovat halukkaita tuomaan esiin omia mielipiteitään ja ajamaan nuorten asioita. Ensi vuonna vietetään Kauhajoen Nuvan 20-vuotisjuhlaa, joten olisi mahtavaa saada juhlavuodeksi innokas kokoonpano, jossa olisi mukana sekä vanhoja tuttuja että uusia tulokkaita.

Kauhajoen nuorisovaltuuston toimintaa pääset seuraamaan tarkemmin Instagramista @nuvakauhajoki, verkkosivuiltamme kauhajoki.fi/nuorisovaltuusto ja Facebookista “Kauhajoen Nuorisovaltuusto”. Kyseisistä paikoista löydät myös paljon lisätietoja ajankohtaisista nuva-asioista ja esimerkiksi rekryn tarkemmat yksityiskohdat.

Oikein mukavaa loppuvuotta jokaiselle!

Julia Saarinen
Kauhajoen Nuorisovaltuuston puheenjohtaja ja somevastaava

Kuva: Jesse Saarinen