Muistoissa Kauhajoen kotitalousopisto

Jo vuonna 1858 Toteaa Agathon Meurman: ”Talontyttärille pitää saataman koulu, jossa heille kirjoittamisen ja yleisimpien perustusten ohessa annetaan harjoitella kaikissa emännöimiseen kuuluvissa asioissa niin kuin ruuvan laitoksessa ja kyökkimaan hoidossa.”

Tänä vuonna on kulunut 100 vuotta siitä, kun Kauhajoen kotitalouskoulu perustettiin. Koulun perustivat Kauhajoen maamiesseuran naiset tavoitteenaan kehittää alueen maataloutta. Vuonna 1929 kotitalouskoulusta tuli kotitalousopisto kun maatalonemännän tehtävien lisäksi alettiin opettaa myös kotitalousneuvontaa. Ruoanlaiton, karjanhoidon, puutarhatöiden, käsitöiden, kodinhoidon ja pikkulasten hoidon lisäksi nuorille naisille opetettiin myös yleissivistäviä aineita kuten kansalaistaitoa, kirjoittamista ja laskentoa. Tahdottiin siis myös tukea naisten yhteiskunnallista toimijuutta.

Koululla on merkittävä rooli niin Kauhajoen historiassa, kuin valtakunnallisestikin. Juhlavuoden kunniaksi on pystytetty pysyvä näyttely kotitalouskoulun perustamisesta ja sen alkuvaiheista. Näyttely sijaitsee Sanssin kulttuuritalossa, museokäytävällä aivan Eduskuntamuseon vieressä.

Alun perin näyttely itsessään valmistui avautuvaksi jo vapuksi, Kotitalouskoulun merkkipäiväksi, jolloin 100-vuotista historiaa olisikin juhlistettu, mikäli vallitseva tilanne ei olisi estänyt juhlajärjestelyjä. Haluamme kuitenkin juhlistaa koulun 100-vuotista historiaa videotervehdysten välityksellä. Näyttelytilasta on juuri valmistunut esittelyvideo, joka alustavasti avaa näyttelyä. Video julkaistaan lokakuun lopulla osana Kauhajoen kaupungin ja SeAmkin lähettämiä videotervehdyksiä. Videot ovat silloin nähtävillä www.kauhajoki.fi/kulttuuri sivustolla otsikolla Kotitalousopisto 100 vuotta.

Muistot ja tarinat talteen

Kauhajoen kaupunki haluaa säilyttää koulun historian myös tuleville sukupolville. Sinäkin voit olla mukana tässä tärkeässä kulttuuriperinnön vaalimistyössä jakamalla muistojasi kouluajasta. Keräämme Kauhajoen kotitalousopistossa opiskelleiden ja työskennelleiden muistoja, tarinoita, valokuvia yms. opistosta vuosien varrelta. Onko sinulla muistoja Kauhajoen kotitalousopistosta?

Muistot ja tarinat tallennetaan luettavaksi näyttelytilassa ja luvallasi julkaisemme tarinasi myös netissä. Omat muistot voi lähettää meille sähköpostilla kulttuuri@kauhajoki.fi

Tutustuminen näyttelyyn

Tällä hetkellä Eduskuntamuseo ja Kauhajoen kotitalousopiston näyttely eivät ole yleisesti avoinna, mutta museo- ja näyttelytiloihin voi tutustua tilaamalla Kauhajoki-oppailta esittelyn, puh. 040 563 6601.

Toivotaan, että ensi kesänä museo- ja näyttelytilat voidaan pitää avoinna normaalisti. Lisätietoa aiheesta: Sirpa Autio p. 0400 825 223, emai: etunimi.sukunimi@kauhajoki.fi

Lämpöistä syksyä kotitalouden parissa ja tervetuloa tutustumaan näyttelyyn!

Sirpa Autio
viestintä- ja kulttuurikoordinaattori
Kauhajoen kaupunki / Hyvinvointipalvelut