Opistojen lukuvuosi alkaa – Tervetuloa!

Viime huhtikuun lopulla oli sumuinen aurinkoinen aamumetsä. Koira haisteli innokkaana jokaisen ruohotupsun. Kävelin omissa ajatuksissani, kunnes koira huomasi selvästi jotain ja pysähtyi. Puun takana muutaman metrin päässä kävelee mies meitä vastaan. Me molemmat huomaamme toisemme yhtä aikaa ja hätkähdämme. Otan koirani tiukemmin lähelleni ja väistän polulta sivuun. ”Ei tätä koiraa tarvi säikähtää”, rahoittelen ohikulkevaa. ”En minä sitä pelkää – vaan sitä kummallista koronaa”, tuhisee mies. Huolellisesti turvaetäisyydellä juttelemme tästä kummallisesta ajasta ja miehen kertomasta yksitoikkoisesta arjesta yksin kotona. ”Olipa mukava vaihtaa muutama sana ihan elävän ihmisen kanssa”, naurahtaa mies ja harppoo metsäpolulla eteenpäin.

Aloitamme opetuskauden Panula-opistossa ja Kauhajoen kansalaisopistossa etäisyysohjeet ja maskisuositukset ajatuksissamme. Toisaalta en millään malta olla innostumatta uudesta opetuskaudesta ja opiskelijoistamme. Viime kevään etäilyn ja turvaohjeiden jälkeen on ihana nähdä ihan eläviä ihmisiä. Toinen toistemme kanssa keskustelu ja turvallisen etäinen lähellä olo on meille luonnollista ja tärkeää. Joudumme kuitenkin yhä useammin hyväksymään turvallisen etäisyyden myös virtuaaliläheisyytenä.

Opistojen opetus on tärkeä yhteyden luoja. Viime keväänä saamastamme palautteesta kumpusi opiston opetuksen tärkeys osana opiskelijoidemme elämää. Lähiopetus ja kohtaamiset opetustilanteessa ovat opistotoiminnan suola. Estääksemme viime kevään tilojen sulut ja voidaksemme pitäytyä lähiopetuksessa, vetoan teihin jokaiseen tämän kirjoituksen lukijaan: noudatetaan yhdessä annettuja ohjeita. Kun huomioimme monet pienet viime aikoina oppimamme jutut, voimme yhdessä ehkäistä pienenpienen viruksen aiheuttaman murheen.

Olemme pitäneet opetusjärjestelyitä pohdittaessa ensisijaisesti mielessämme opiskelijoiden turvalliseen oppimiseen liittyvät asiat. Opistojen toimintaan on Opetushallitus antanut ohjeistuksensa, johon alla olevat kohdat perustuvat. Panula-opistossa ja Kauhajoen kansalaisopistolla turvaamme opiskelijoidemme opiskelun seuraavin keinoin:  

  • Osallistuthan opistojen toimintaan terveenä.
  • Käsien pesun on todettu olevan tehokas viruksen leviämistä estävä keino. Panula-opistossa oppilaiden tuntien väliin onkin jätetty 5 min taukoja käsien pesua varten. Jokaisessa kansalaisopiston opetustilassa on mahdollistettu käsien pesu.
  • Jokaiseen opiskelutilaan on määritelty aiempaa pienempi opiskelijamäärä turvavälien huomioimiseksi. Ja jotkut kurssit on vaihdettu suurempaan opiskelutilaan. Panula-opiston oppilaskonsertit ovat syyskaudella pienimuotoisesti yhden opettajan luokkakonsertteja.
  • Kansalaisopiston opiskelutiloissa on jätetty vähintään 15 min tuuletustauko jokaisen ryhmän väliin.
  • Kurssien alkamisaikojen porrastuksella ehkäisemme eri kurssilla opiskelevien opiskelijoiden kohtaamisen. Opetukseen toivotaan saavuttavan lähes viime tingassa ja opetuksen jälkeen ei mielellään hengailla opistoilla.  

P.S. Huomasithan että, ennen varsinaisen kansalaisopistokauden alkua on mahdollista ommella oma kangasmaski. Ilmoittaudu kurssille https://opistopalvelut.fi/kauhajoki/course.php?l=fi&t=4028

Hyvää opetuskauden alkua,

Niina Kiprianoff
opistojen rehtori
Kansalaisopisto, Panula-opisto