Nuorisotyö muuntautui poikkeusoloissa

Nuorisopalveluiden kalenterille tapahtui muiden tavoin melkoinen muodonmuutos koronaepidemian aiheuttamien rajoitusten myötä. Hetkellisen hämmennyksen aiheuttikin se, miten kiireisestä keväästä ja kesästä tuli kertaheitolla ensin tyhjä ja päivän parin päästä kalenteri alkoi jälleen täyttyä – mutta aivan uudenlaisista asioista ja toimeen tartuttiin heti.

Aloitimme nopealla tahdilla perehtymisen uusiin tapoihin tehdä nuorisotyötä, lähdettiin kokeilemaan, kouluttauduttiin ja palaveerattiin etänä, tehtiin etätöitä ja tietysti laadittiin samalla pitkä ”tekemättömien” töiden lista, joita oli jäänyt muutonkin jalkoihin. Avasimme nettiin VerkkoRäimiskän Discord-alustalle, joka oli avoinna maanantaista keskiviikkoon. Discordissa käytössä olivat sekä kanava jolla kirjoitella sekä puhekanava, jossa jutella ja höpötellä. VerkkoRäimiskä toimi kuin fyysinen nuorisotalo, nuoret saivat osallistua omien aikataulujensa mukaan, pelattiin piirustuspeliä, bingoa, kahoottia, juteltiin etäkoulusta tai niistä ja näistä ja naurettiin yhdessä erilaisille meemeille.  Discordissa on tavoitettu myös useita nuoria, jotka eivät ole aiemmin muuhun toimintaamme osallistuneet.

Tartuimme myös valtakunnalliseen yhteistyötarjoukseen ja aloitimme päivystykset valtakunnallisessa Sekaisin-chatissä kolmena iltana viikossa.  Aseman lapset ry. tarjosi Walkers-paikkakunnille tilojen sulkeutumisen myötä mahdollisuutta tulla mukaan heidän sopimuksensa mukana päivystämään Mieli ry:n ylläpitämässä chatissä. Työ chatissä oli haastavaa, mutta mielenkiintoista ja opettavaista. Avasimme poikkeusaikana yhden uuden somekanavan muiden rinnalle ja aloimme laajemmin käyttää aiemmin käytössä olleita. Mukaan tuli myös live-lähetykset instagramin kautta ja kesätyöseteleiden jakokin hoidettiin uusin menetelmin poikkeusaikana.

Etsivä nuorisotyö jatkui lähes ennallaan, nuoriin oltiin paljon yhteydessä etänä ja järjestettiin tarvittavat tapaamiset ulkotiloissa. Nuoriin on pidetty yhteyttä viestein ja puheluin ja ilahdutettu jopa aidolla postikortilla piristämään haastavien aikojen keskellä. Työn tiedoksi tekeminen ja nuorten tavoittaminen netin ja somen kautta vie paljon työaikaa ja vaatii osaamistakin. Onneksi tuotakin osaamista eri alueilta löytyy tästä monitaitoisesta tiimistä. Vaikka tietenkin netin kautta tehtävässä työssä tavoitettiin määrällisesti normaalia vähemmän nuoria, jokainen kohtaaminen ja jaettu info oli merkityksellinen.

Tilanteen edetessä ja kun näytti siltä, että tilanne meillä täällä Suupohjassa pysyy vakaana, olemme myös jalkautuneet nuorten pariin kylille. Jälkeenpäin voi todeta, että aika paljon jäi vielä sieltä ”tekemättömien” listalta edelleen odottamaan vuoroaan – mutta mahtavaa oli, että uusiin tiloihin ja muuton viimeistelyyn liittyviä asioita saimme tehtyä ja talo on entistä paremmin käyttövalmiudessa myös vuokralaisia varten.

Onni loikassa käytännön työstä ja kasvokkain kohtaamisesta netin syövereihin on ollut se, että meillä pohjalla on vähän kokemusta nettinuorisotyöstä ja kollegoilla vielä enemmän. On ollut ihan valtavan hienoa, miten sekä Verke – digitaalisen nuorisotyön osaamiskeskus sekä osaavat kollegat ympäri Suomea, ovat väsymättä jakaneet vinkkejä, neuvoja ja jo valmiiksi luotuja ohjeitaan – hädässä työystävä tunnetaan ja me olemme halunneet myös laittaa hyvän kiertämään ja neuvoneet taas seuraavia. Jatkossa pystymme hyödyntämään hyvin paljon näitä luotuja kanavia ja varsinkin niistä saatuja oppeja. Sekasin chat-päivystyksiä jatkamme syksyn mittaan kesätauon jälkeen, joskin tietysti pienemmässä määrin.

Maanantaina 1.6. saimme avata jälleen nuorisotalo Räimiskän ovet erityisjärjestelyin ja olihan meillä ollut nuoria ikävä – aitoja, hauskoja, syvällisiä ja aitoja nuoria, jotka ovat syy siihen miksi meistä jokainen haluaa tätä työtä tehdä. Talon ovet ovat avoinna juhannukseen saakka ja myöhemmin kesällä etsivä nuorisotyö toteuttaa erilaisia pieniä ulko- tai kahvihetkiä kaikille nuorille, niitä kannattaakin seurailla sieltä meidän somekanavista.

Ensi kesänä sitten taa.s isompi ”höyry päällä”, päästään taas reissuille ja saadaan Playcity- lasten kaupunki eloon. Siihen asti jaksetaan pitää fyysistä etäisyyttä, että virus vähenisi keskuudestamme.

Ihanaa kesää kaikille! Muistakaa nauttia hitaasta arjesta, auringosta ja kauniin kaupunkimme tarjoamista retkeily- ja lähimatkailuun sopivista kohteista.

Päivi Ojala
Nuorisotyön koordinaattori

Tervetuloa seuraamaan meitä!

www.kauhajoki.fi/nuoriso 
Facebook-sivut: Kauhajoen nuorisopalvelut, Etsivä nuorisotyö Kauhajoki
Instagram: @nuorisotyo_kauhajoki, @kauhajoenetsivat
Snapchat: @raimiskaaa
TikTok: @raimiskaaa
Discord: bit.ly/VerkkoRäimiskä