Henkisesti lähellä

Presidenttimme sanoja lainaten ehkä arvaatkin, että tässä blogissa sivutaan maailman sekaisin saanutta virusta, suurta opetuksen digiloikkaa ja onnistumista siinä.  Toivoisin sinun poimivan kirjoituksestani kansalaisopiston virtuaalisen kevätnäyttelyn nettisivuillamme ja kurssi-ideoiden kalastelun.

Kansalaisopistomme opetus keskeytyi poikkeustilan alettua kuin seinään. Käynnissä olleet reilut 150 kurssia opettajineen sekä reilu 2000 kurssilaista saivat tekstiviestitiedon ja siihen loppui muun muassa vaatteiden ompelun, venyttelyn ja ruuanlaiton opiskelu. Kuitenkin noin kolmasosa kursseista jatkui diginä, etänä ja henkisesti lähellä. Sama tapahtui musiikkiopistossa, jossa opettajat siirsivät keskeytyksettä kaiken opetuksensa whatsappiin, meettiin ja zoomiin eli erilaisiin digitaalisiin alustoihin.

Lumien sulaessa, krookuskukkien herätessä ja päivän pidentyessä on opetus edennyt ja tietotekniikan taidot kehittyneet. Nyt Panula-opiston ja Kauhajoen kansalaisopiston opiskelijoiden taidonnäytteetkin siirtyvät luontevasti erilaisten alustojen avulla. Panula-opiston päätöskonserttien esitykset on tallennettuna opiskelijoiden kansioihin. Kansalaisopiston perinteiset kevätnäyttelyt Isojoella ja Karijoella saavat uudenlaisen formaatin. Myös Kauhajoella kevätnäyttelyä varten varattu kaupungintalo näyttelypaikkana on vaihtunut kotisivulle. Monista eri aihealueista koostettua virtuaalista kuvakollaasia lukuvuoden taidonnäytteistä pääset ihastelemaan Kauhajoen kansalaisopiston kotisivulla www.kauhajoki.fi/kansalaisopisto . Käy kurkkaamassa!

Haluankin lämpimästi kiittää opiskelijoita ja opettajia valtavan hienosta heittäytymisestä uudenlaisen opetuksen toteuttamisessa sekä kevätnäyttelyn rakentamisessa.

Keväällä suunnittelemme kiivaasti jo ensi lukuvuoden 2020 – 2021 opetusta. Pohdimme miten voimme edistää uusia oppimiskokemuksia lähiopetuksessa turvavälein erilaiset terveyteen ja turvallisuuteen liittyvät asiat huomioiden. Nyt onkin mahtava tilaisuus antaa meille opistojen toimistoon vinkkiä millaiselle kurssille sinä haluaisit osallistua tai mitä osaamista sinä tarvitsisit tulevana syksynä. Yön jälkeen valkenee aina aamu ja kesän jälkeen alkaa aina opistojen opetustoiminta!

”Kyllä tässä vielä hyvin käy!” vakuuttaa nipinnapin 6-vuotias tyttärenikin.

Terveisin
Niina Kiprianoff
opistojen rehtori
Kauhajoen kansalaisopisto ja Panula-opisto