Eduskunta Kauhajoella 80 vuotta sitten

Juhlatapahtuma ja avoimet ovet 9. helmikuuta 2020

Talvisodan sytyttyä 30.11.1939 eduskunta siirtyi Helsingistä Kauhajoella. Tulijoiden pääjoukkoa kuljettanut juna saapui Kauhajoen asemalla jo seuraavana päivänä, 1.12.1939 noin klo 14.00. Eduskunnan työskentely päättyi täällä 12.2.1940.

Normaalin eduskuntatyön lisäksi Kauhajoella oli vuoden 1939 valtiopäivien päättäjäisjuhlallisuudet ja vuoden 1940 valtiopäivien avajaiset. Tasavallan presidentti Kyösti Kallio oli juhlallisuuksissa mukana, koska valtiopäivien päättäminen ja niiden avaaminen tapahtuu presidentin toimesta.

Eduskunnan Kauhajoella työskentelyä eduskunta on muistanut eduskuntamuseon perustamisen jälkeen, vuodesta 1984 alkaen. Tapahtumia on ollut viiden vuoden välein, joko tilaisuus Kauhajoella tai eduskunnassa Helsingissä. Lisäksi on ollut Itsenäisyyden 100 v. juhla ja eräitä muita eduskuntaan liittyviä tapahtumia.

Ensimmäinen vuosijuhla on pidetty jo 1949, kun oli kulunut 10 kymmenen vuotta eduskunnan tulosta. Silloin Kauhajoen kunta järjesti Helsingissä kaksi tilaisuutta, joihin osallistui huomattava joukko kansanedustajia, jotka olivat olleet eduskunnan jäseninä jo Kauhajoella olon aikaan. Eduskuntamuseon avajaisissa oli mukana kolme entistä kansanedustajaa, jotka olivat olleet Kauhajoen eduskunnassa. Elossa täällä olleita oli silloin 19 edustajaa.

Huomattavaa on, että kaikissa tapahtumissa eduskunta on aina ollut pääroolissa, kunta ja seurakunta ovat tarjonneet puitteet tapahtumille. Kirkko, eduskuntamuseo ja kotitalousoppilaitos, joko kaikki tai osa näistä, ovat olleet tapahtumien paikkoina täällä.

Tänä vuonna 2020 tapahtuu ensi kertaa niin, että eduskunnan työskentelyä Kauhajoella muistellaan eduskunnan poislähdön hetkellä. Helmikuun 12. päivä tulee 80 vuotta työskentelyn päättymisestä täällä. Talvisota oli vielä käynnissä. Hankalat tietoliikenne- ja muut liikenneyhteydet pääkaupunkiin ja rintamaolosuhteiden vakiintumiseen johtivat siihen, että eduskunta palasi vakituiseen toimipaikkaansa. Talvisota päättyi kuukauden kuluttua paluusta 13.3.1940.

Tapahtumat sunnuntaina 9.päivä helmikuuta ovat seuraavat:

Eduskunnan puhemies Matti Vanhanen laskee eduskunnan seppeleen Kauhajoen hautausmaalla talvi- ja jatkosodan sankarivainajien muistomerkille.

Sen jälkeen on puhemies Vanhasen ja Kauhajoen yrityselämän edustajien tapaaminen. Siinä on mukana myös Kauhajoen kaupungin edustajat.

Eduskuntamuseolla on avoimet ovet kello 14.30 – 17.00. Kävijöille on kahvitarjoilu klo 14.30 – 15.30. Lottaperinneyhdistyksen jäsenet huolehtivat tarjoilusta.

Eduskuntamuseolla on juhlahetki klo 15.30 alkaen. Kaupungin tervehdyksen jälkeen puhemies Matti Vanhanen puhuu. Kotiseutuneuvos Liisa Ruismäki kertoo Kauhajoesta ja Kirkonkylästä tilanteessa 1939 – 40. Musiikkia esittää Kauhajoen Pelimannit.

Tilaisuuteen on kutsuttu vaalipiiristä valitut kansanedustajat sekä valtiovallan ja maakunnan edustajia. Avointen ovien kohdalla kutsu koskee kaikki asiasta kiinnostuneita kansalaisia.

Heikki Taimi

Kutsu
Eduskuntamuseolla avoimet ovet su 9.2.2020 klo 14.30 – 17.00

Kahvitarjoilu ja museon esittely klo 14.30 – 15.30
Ohjelmallinen osuus klo 15.30 – (16.30)
Tilaisuus on kaikille avoin.

Tervetuloa!
Kauhajoen kaupunki