Syyslomasta tuli lukuloma

Tätä blogitekstiä kirjoittaessani mielessä oli, että kirjoitan lasten ja nuorten lukemisesta. Nyt on aiheesta paljon kampanjoitu. Yleisesti ottaen on uutisoitu, että erityisesti poikien lukeminen on vähentynyt, meillä on kuitenkin toisin. Tilastot kertovat lasten ja nuorten lainojen lisääntyneen viime vuosien aikana.

Viimeisin houkutus on nimeltään ”syysloma on lukuloma”. Tälle kampanjalle on perustettu jopa oma verkkosivunsa, https://www.lukuloma.fi/, josta löytyy vinkkejä lukemiseen ja paljon muuta tietoa.  Tämä onkin hieno idea, sillä aina on hyvä syy lukea. Lukeminen paitsi sivistää myös parantaa koulumenestystä, lisää sanavarastoa, antaa vertaistukea sekä lisää empatiakykyä. Tutkimusten mukaan jo 20 minuuttia päivässä riittää lukukunnon ylläpitämiseksi.

Lukemisen edistämiseksi on meilläkin monenlaisia kampanjoita. Kesällä meillä oli kolme lukukampanjaa; Eepos-kirjastojen yhteinen lapsille suunnattu lukupässi, aikuisille suunnattu lukubingo sekä nuorille suunnattu LibraryLover, joka jatkuu edelleen. Lukukampanjat olivat suosittuja ja lukupässejä palautettiin seinälle suuri määrä. Kesällä järjestettiin myös satupiknik kaksi kertaa. Molemmilla kerroilla oli hyvin kuuntelijoita.

Eepos-kirjastoilla on alkanut myös yhteinen Lukuliekki-lukudiplomi. Eri luokka-asteille löytyy kirjalistoja ja -suosituksia Eepos-verkkokirjastosta.  Esittelemme säännöllisesti kirjaston tarjoamia palveluita ja koululuokat osallistuvat kirjastonkäytön opastukseen. Opastuksista voi kysyä kirjastosta lisää. Lisäksi kirjastosta työntekijät käyvät kouluilla vinkkaamassa kirjoja ja lukemassa satuja. Myös kaksi lukukoiraa, Minttu ja Tilda, käyvät kirjastossa vuoroviikoin. Ajan varaamalla lapset pääsevät lukemaan lukukoirille.

Syyslomaviikolla Kauhajoella on mahdollista tehdä monenlaista, voi mm. lukea ja ulkoilla, sekä käydä uimahallissa.  Alla tarkemmin lueteltuna Kauhajoen tapahtumia ensi viikon ajalle 14.–18.10. Myös suosittu kirjaston ja nuorisopalvelujen yhteistyössä järjestämä yökirjasto tulossa syysloman jälkeen perjantaina 25.10. klo 18 alkaen.

Virkussa vesipeuhula uimakoulu ma-pe 17.00 – 18.30

Ti 15.10. klo 17.30–20.00 Syysloma Disco alakoululaisille Walkersin tiloissa, järjestäjänä Wararäimiskän talotoimikunta ja Kauhajoen nuorisopalvelut.

Ti 15.10. klo 19.00 HelmiLukijat Kauhajoen pääkirjastossa

Ke 16.10. klo 12.00 – 16.00 Soturikissat – tapahtuma Kauhajoen kaupunginkirjastossa

To 17.10. klo 9.00 Syyslomareissu Tampereella, järjestäjänä Kauhajoen nuorisopalvelut

Kirjasto avoinna ma-to 11–19, pe 11–17 ja la 10–14.

Kaikille rentouttavaa syyslomaviikkoa.

Janne Koivumäki
Kirjastovirkailija