Kesälaitumille

Lukuvuoden 2018 – 2019 päättymistä juhlistettiin lauantaina 1.6. Peruskoulun päättävät oppilaat järjestivät traktorikulkueen, johon osallistui myös peruskoulun rehtori Merja Paananen. Lukion lakkiaiset ja päättäjäiset alkoivat peruskoulun juhlan jälkeen. Ylioppilaslakin sai 58 lukiolaista ja 8 kahden tutkinnon suorittajaa, yhteensä 66 ylioppilasta.  Alakoululaiset kirmasivat yhtälailla kesälomilleen, samoin opettajat ja osa henkilökunnasta. Koulun käytävät tyhjentyivät. Jäljelle jäi unohtuneita kukkia, käärepapereita, vaatekappaleita, joita kukaan ei noutanut.

Usein luullaan, että suvivirren soimisen jälkeen seuraavat kymmenen viikkoa koulut ovat tyhjillään. Eivät ole.  Kouluissa on yllättävän paljon toimintaa kesäkuulla vaikka oppilaita ei juuri näy. Henkilökunta laittaa hihat heilumaan.

Perussiivot alkavat heti koulujen tyhjennyttyä. Lukuvuoden aikana pinnat ovat likaantuneet, ikkunat kaipaavat pesua ja lattiat käsittelyä. Luokat käydään läpi, ikkunat, lattiat, pulpetit, kaikki pinnat puhdistetaan ja sitten tilat järjestetään seuraavaa lukuvuotta odottamaan.

Taloisännät tai kiinteistönhoitajat käyvät tiloja läpi. Vuosihuoltoja tehdään. Luvassa voi olla pientä pintaremonttiakin, jos jokin kulma repsottaa. Keittiöllä pistetään myös paikkoja kuntoon ja hyllyt järjestykseen. Uudet ruokalistatkin laaditaan valmiiksi.

Koulujen ympäristöäkin huolletaan. Piha-alueet siivotaan, talven tuomat vauriot korjataan, kasvustoa hoidetaan, mahdollisesti istutetaan uusia kasveja ja nurmikoita leikataan.

Kansliassa ja toimistoissa työt jatkuvat normaalisti kesäkuun ajan. Laskuja maksetaan, tilauksiakin ehkä tehdään, laaditaan kirjalistoja ja arkistoidaan. Lukiolla laaditaan opinto-opasta seuraavaa lukuvuotta varten. Opettajalistoja täydennetään, jos uusia opettajia on tulossa. Uusia opiskelijoita tai oppilaita otetaan vastaan alakouluille, yläkoululle ja lukioon sekä ammatilliseen oppilaitokseen.

Rehtorit ja koulunjohtajat laativat lukujärjestykset valmiiksi. Lukiolla otetaan vastaan ilmoittautumisia syksyn ylioppilaskirjoituksia varten. Kaikenlaisia lukuvuosisuunnitelmia tehdään syksyä varten. Sitten totta kai siivotaan myös toimistotilat ja laitetaan paikat siistiksi elokuuta varten. Juhannuksen tietämillä vilske ja vilinä vaimenee ja loppuu. Heinäkuulla kouluissa alkaa olla hiljaista ennen kun uusi lukuvuosi alkaa.

Työn iloa kesän ajaksi ja hyvää lomaa itse kullekin sitten kun sen aika koittaa!

Virpi Nyman
Lukion rehtori