Oppimisen iloa ja liikunnan riemua Virkussa, jo 50 vuotta!

Kauhajoen virkistysuimala-urheilutalo Virkku on tarjonnut liikunnan elämyksiä asiakkaillemme jo 50 vuoden ajan. Kehitystä on tapahtunut valtavasti näiden vuosien aikana ja edelleen uudistamme toimintaamme.

Asiakkuuden uimalaan voi aloittaa jo varhain vauva- ja perheuinneissa. Vauvauinnin voi aloittaa, kun vauva on 3 kk:n ikäinen ja painaa vähintään 5kg. Tuemme vanhempien yhdessäoloa vauvan kanssa, mutta vauvan mukaan altaaseen voi ottaa toisen vanhemman tilalle myös jonkun toinen aikuinen esimerkiksi isovanhemman, kummin tai muun läheisen. Lämpimässä vedessä ja koulutetun vauvauintiohjaajan opastuksella on turvallista aloittaa koko iän kestävän uimarin uran. Jatkoa vauvan uimarinuralla voi sitten hankkia lasten uimakouluissa.

Virkun uinninopettaja opettavat lapsia suurella sydämellä ja erinomaisella ammattitaidolla. Koulujen uimakoulut ovat osoittaneet sen, että uimataidon oppiminen on hieno osa koululaisten arkea. Kauhajoen 6-luokan 126 oppilaasta 104 oppilasta (89,6 %) läpäisi tänä vuonna Pohjoismaisen uimataitotestin. Suomen uimaopetus- ja hengenpelastusliiton ilmoittama kansallinen taso on 76 %. Uimataitotestissä henkilö, joka pudottuaan syvään veteen niin, että pää käy veden alla ja päästyään uudelleen pinnalle ui yhtäjaksoisesti 200 metriä, josta 50 metriä selällään, todetaan uimataitoiseksi. Uimakoulussa saa myös tukea siihen, jos ei ihan vielä suorita taitotestiä. Uimataitoa opetellaan pieniryhmissäkin ja tarvittaessa uimaopettajat suunnittelevat lapsille myös yksilöllisiä harjoitteita. Uimakoulumme ovat saaneet kiitosta myös naapurikunnista, jotka tilaavat uimakouluja lapsiryhmilleen joka kesä.

Vuoden 2018 aikana aloitettu kokeilu alle 16 -vuotiaiden asiakkaidemme ilmaisesta uinnista on ollut menestys. Tätä menestystarinaa on laajennettu avaamalla uimala sunnuntaisin. Sen lisäksi, että käyntikerrat ovat nousseet lasten ja nuorten osalta, olemme saaneet asiakkaaksemme vanhemmat ja isovanhemmat, jotka tuovat lapsensa ja lapsenlapsensa uimaan. Tärkeitä asiakasryhmiämme ovat myös ikäihmiset ja erityisliikkujat. Heille olemme uudistaneet etukorttien hinnoittelua. Muitakin uudistuksia sarjakortteihimme on tullut ja niistä saa lisätietoa nettisivuiltamme ja Virkun palvelupisteeltä.

Kaikkien näiden uudistusten ansiosta kävijämäärämme on kasvanut hurjasti, vuoteen 2017 verrattuna vuoden 2018 kävijämäärä on kasvanut n. 10.000 kävijällä, vaikka kokeilu aloitettiin kesken vuotta. Tämän kevään aikana sunnuntaisin on ollut 2665 kävijää, joten kokonaiskävijämäärä tulee kasvamaan tänäkin vuonna hienosti.

Tietenkin koululaisten uimakoulut ja alle 16 -vuotiaiden innostuminen uinnista ovat aiheuttaneet jonkin verran tilanahtautta aikuisten uimareiden ja vesijuoksijoiden harmiksi. Tähän ongelmaan olemme yrittäneet löytää ratkaisuja varaamalla tietyt radat uimareille ja omat ratansa vesijuoksijoille. Lisäksi olemme ohjanneet aikuisia käymään uimalassa siihen aikaan, kun uimakoulut ovat jo ohi ja lapset vielä koulussa. Tämä kaikki vaatii aikuisilta ymmärrystä ja joustoa, josta olemme todella kiitollisia.

Joka vuosi Virkussa on ollut toukokuussa huoltokuukausi, jonka vuoksi uimala suljetaan ja altaat tyhjennetään. Huoltokuukauden aikana tehdään pieniä ja isompiakin korjaus- ja uudistustoimenpiteitä ja huolehditaan siitä, että halli pysyy hyvässä kunnossa ja palvelut voidaan tarjota turvallisesti. Tänä vuonna suurimpina toimenpiteinä ovat uimalan ison altaan kuntotutkimus, josta selviää mahdolliset tulevat huoltotarpeet ja urheilutalon valaisimien vaihto nykyaikaisiin led-valoihin. Huoltokuukauden aikana tehdään myös koko uimalan ja urheilutalon suursiivous.

Virkun henkilökunta osallistuu toukokuun aikana huoltotöihin teknisen henkilökunnan apuna sekä Trimmi-kurssille, jossa päivittää mm. ensiaputaidot. Tämän lisäksi henkilökunta järjestää kouluilla Liikkuvakoulu Sporttitori-päiviä, joissa oppilailla on mahdollisuus tutustua erilaisiin liikunnan muotoihin aikuisten ohjauksessa. Kuukausi on siis täynnä toimintaa vaikka uimalamme altaat ovatkin tyhjänä. Tavoitteenamme onkin saada kaikki huoltotoimenpiteet tehtyä, täyttää altaat kesäkuun alussa ja avata koko hallimme uudelle toimikaudelle 10. kesäkuuta.

Nähdään siis 10.6.2019 Virkussa, tervetuloa!

Eija Liikamaa
hyvinvointijohtaja