Unelmia ja opistohommia

Viikonloppuna paistaisi aurinko. Kaivelen puutarhahansikkaat käteeni, tarraan pikku puutarhalapiooni ja isken sen multaan. Aah, mikä nautinto! Sitten suoristan selkäni ja käyskentelen pitkin puutarhaani. Suunnittelen ja visioin. Olohuoneen ikkunan alle punaisia ruusuja, etuovelle norjan angervoa. Unelmoin täydellisistä kukkapenkeistä ilman rikkaruohoja, toisiinsa sointuvine väreineen. Kukinta-aikojen mukaisesti toteuttamassani puutarhassa kukkii koko kesän ajan, alkukeväästä pitkälle syksyyn. Kukinta alkaa etuovelta ja päätyy auringonlaskun puoleiselle terassille. Oih, mikä huumaava tuoksu, omenapuista, kirsikkapuista, marjapuskista ja perennoista.

Todellisuudessa puutarhani on alaston, juuri lumen alta sulanut. Nurmikko on sammaleinen ja lasten trampoliini ruskottaa ruohon. Kukka-altaitani koristavat havuseppeleiden päällä nojaavat pihavalot ja lumen alta paljastuu roskaiset pientareet. Viime kesänä hiukan liian innokkaasti harventamani perenna ei taida enää virota. Miten omenapuut pitikään leikata?

Havahdun avuntarpeeseeni – sekä haaveeseeni puutarhakurssista. Kurssista, jossa asiantuntijaopettaja kertoo minulle miten toteutan pienin askelin täydellisen puutarhan. Miten hoidan ja hoivaan kukkasipulini sekä omenapuuni. Miten voin suunnitelman pohjalta työstää täydellisen puutarhan ja toisaalta heittää villit ideani ja äkkipäätökseni leikkimökin ikkunan alle kasvamaan. Asiantuntijaopettaja neuvoo minulle miten leikkaan omenapuuni, millaista mustaa multaa ja kanankakkaa kannattaa käyttää. Mitkä kukat voin asetella samaan kukka-altaaseen ja milloin puutarhasatoni on parhaimmillaan. Samasta asiasta innostunut opiskelijajoukko on minulle kuin terapiaryhmä – saan oppia, kannustusta ja tukea uuden puutarhani luomistyöhön. Lopulta kahvittelemme koko joukon kanssa puutarhavilpolassani, tietenkin. Mutta puutarhassani ei ole vielä vilpolaa…

Kauhajoen kansalaisopiston ensi lukuvuoden kurssit suunnitellaan nyt. Jokainen kuntalainen voi ehdottaa toivekurssiaan opiston opetusohjelmaan. Opettaja, tila ja vähintään seitsemän kurssitoveria mahdollistavat juuri sinun toivekurssisi toteutumisen. Kansalaisopiston toivekursseilla opiskelee jo noin 2000 yksittäistä opiskelijaa, joista useat vielä monella kurssilla samanaikaisesti. Kursseille osallistuu siis lähes tuplaten opiskelijoita. Toivottavasti sinäkin olet yksi heistä!

Niina Kiprianoff
rehtori
Panula-opisto / Kansalaisopisto