Kevätterveisiä lukiolta

Kevätlukukaudella on enemmän työpäiviä kuin syyslukukaudella, mutta se tuntuu lyhyemmältä. Ehkä syynä ovat ne lukuisat tapahtumat, joita lukion kevääseen mahtuu ja lisääntyvä valon määrä kesää kohti mentäessä.

Lukion kevätlukukausi alkaa perinteisellä jatko-opintoinfolla. Lukiolle saapuu vuosittain pääasiassa meidän omia entisiä opiskelijoitamme kertomaan opiskelustaan yliopistoissa, ammattikorkeakouluissa tai niihin valmistavissa opinnoissa. Tulijoita on ympäri Suomen, aina Lapista Helsinkiin tai Turusta Joensuuhun. Lukiossa opiskeleva nuori saa esityksistä paljon tietoa mahdollisesta jatko-opintoalastaan tai ehkäpä kipinän lähteä opiskelemaan alaa, josta ei aiemmin ollut tiennyt paljoakaan. Opiskeluasioiden lisäksi nuoret saivat vinkkejä asumiseen ja hyvinvointiin liittyen.

Tänä keväänä lukio vastaanotti Erasmus+ hankkeen vieraita tammikuun loppupuolella 20.1. – 25.1.2019. Blipp-hankkeeseen osallistujat saapuivat Latviasta, Portugalista ja Espanjan Ibizalta. Latvialaisille talvi oli huomattavasti tutumpi ilmiö kuin eteläeurooppalaisille. Suomen talvi tarjosi parastaan kun lunta oli runsaasti ja pakkastakin enimmillään yli -25 astetta. Kotiväelle oli varmasti paljon kerrottavaa hiihtämisestä, luistelemisesta, laskettelemisesta, lumikenkäilystä ja saunomisesta. Avannon uupuessa rohkeimmat kieriskelivät lumikasoissa saunasta tultuaan. Lukion opiskelijat perheineen, opettajat ja muut paikalliset toimijat tekivät heidän vierailustaan unohtumattoman!

Helmikuu on täynnä tapahtumia. Lukion opiskelijat järjestivät abigaalan, jossa abeja palkittiin erinäisillä arvonimillä. Abigaala vastaa löyhästi entisiä potkiaisia, joissa kakkoset ”potkivat” kolmasluokkalaiset pois koulusta. Abit ja kahta tutkintoa suorittavat ammatillisen oppilaitoksen opiskelijat vastasivat torstaina 14.2.2019 penkkareilla, joissa he hyvästelivät koulun penkit ja lähtivät lukulomalle ennen ylioppilaskirjoituksia. Penkkareissa abit hauskuuttavat koululaisia ja opettajia päivän mittaan. Koulukeskus sai omat terveisensä kun abit kävivät siellä ala- ja yläkoululaisia katsomassa ja karkkia heittelemässä. Lukion väki sai kuulla abien tekemät laulut ja katsoa abileffan. Sitten abit kiipesivät abirekkojen kyytiin ja lähtivät kierrokselleen ympäri kylää.

Perjantaina 15.2.2019 tunnelma oli tyystin erilainen kun lukion uudet seniorit, Wanhat, järjestivät arvokkaan juhlan, Wanhain tanssit. Lukion kakkoset olivat talven mittaan harjoitelleet useita tansseja, joita esitettiin päivä- ja iltanäytöksessä. Tansseihin osallistui myös ammattikoululaisia, yläkoululaisia ja lukion ykkösiä sekä lukion neljä vaihto-oppilasta. Muutama pari kävi tanssimassa vanhainkodeillakin. Päivänäytöksen jälkeen Wanhat ja lukion opettajat kävivät yhteisellä lounaalla Sanssinkartanossa.

Juuri nyt eli ajalla 19.2. – 12.3.2019 on käynnissä yhteishaku toisen asteen oppilaitoksiin. Toisen asteen oppilaitoksilla tarkoitetaan peruskoulun jälkeisiä opintoja tarjoavia kouluja, esimerkiksi ammatillisia oppilaitoksia ja lukioita. Kauhajoella on paljon valinnanvaraa peruskoulunsa päättävälle nuorelle.

Yhdeksäsluokkalaiset ovat noin viisitoistavuotiaita kun he saavat tai joutuvat päättämään mitä tekevät peruskoulun jälkeen. Osalle ratkaisu on helppo, mutta toiset miettivät kauan ja hartaasti mitä haluaisivat ja tuntevat epävarmuutta valinnoistaan. Eikä ihme: päätös peruskoulun jälkeisistä opinnoista on tärkeä eikä sitä helpota se, että moni vaihtoehto tuntuu houkuttelevalta. Osa näistä nuorista päätyy ammatteihin, joista ei tänä päivänä vielä tiedetä mitään, mutta jonkinlaiset valmiudet niihinkin ammatteihin pitäisi saada. Tänä vuonna yhteishakua tekevät nuoret ovat eläkeiässä joskus 2070-luvulla.

Hiihtoloman jälkeen abiturienteilla on vielä viikko lukulomaa ennen ylioppilaskirjoitusten alkua. Maaliskuu kuluukin niiden merkeissä. Kaikki ylioppilaskokeet ovat nykyisin digitaalisia, joten jokainen abi käyttää omaa tai koulun kannettavaa tietokonetta vastatessaan koekysymyksiin. Kevään kirjoituksiin tulee maksimissaan 71 kokelasta, tutkinnon suorittajaa tai korottajaa. Ennen vanhaan kokeet olivat aina maanantaisin, keskiviikkoisin ja perjantaisin, mutta nykyään käytetään myös tiistaita ja torstaita koepäivinä.

Abien urakan jälkeen opettajat tarttuvat korjausurakkaan. Se, mikä ennen tehtiin punakynällä, tehdään nyt tietokoneen ruudun äärellä. Aikaa on yhdestä kahteen viikkoon, sen mukaan kuinka monen kokelaan vastauksia kukin opettaja alustavasti arvostelee. Opettajien arvioimat koevastaukset siirtyvät sen jälkeen ylioppilastutkintolautakunnan sensoreille lopullista arviointia varten.  Abit ja kotiväki saavat odottaa ja jännittää lopullisia arvosanoja toukokuun loppupuolelle saakka. Tulokset ovat olleet hyviä Suomen lukioiden välisissä vertailuissa ja Kauhajoen lukio on sijoittunut myös hyvin Etelä-Pohjanmaan lukioiden tuloksissa.

Maaliskuun lopulla lukion ykkösistä koostuva Blipp-ryhmä lähtee tutustumaan Ibizan kevääseen, kun hankkeen espanjalainen koulu järjestää opiskelijoiden kohtaamisen. Aiheena sielläkin on reitit ja opiskelijoilla on edessään monenlaista puuhaa heidän tutustuessaan espanjalaiseen kulttuuriin.  Maaliskuun aikana lukio myös viimeistelee hankehakemuksia ensi lukuvuotta varten. Kansainvälisiä hankkeita ei ole unohdettu, vaan kovasti yritetään saada lukiolaisille mahdollisuuksia tutustua eurooppalaisiin ikätovereihin lukiovuosien aikana.

Huhtikuun saapuessa lukiossa vietetään teemaviikkoa. Kokonaisen viikon ajan lukiolaiset opiskelevat vain yhtä kurssia. Nykyisen opetussuunnitelman teemakurssit ovat tavallaan jatke Suupohjan vaihtoviikolle. Kauhajoen lukio on jo vuosia irrottanut yhden viikon siihen, että opiskelija saisi keskittyä yhteen ilmiöön, monitieteiseen aiheeseen tai syventää osaamistaan jossakin asiassa tai aihekokonaisuudessa jopa matkustamalla jonnekin. Aiheena voi olla aivot (neuropsykologia), pulmat tai pakohuone (fysiikka ja kemia), Tampere (historia ja äidinkieli), vieras tai toinen kotimainen kieli ja kulttuuri, koodaaminen tai maantiede Norjaan suuntautuvan opintoretken merkeissä.

Toukokuu kuluu kuin siivillä. Lukiolaisten viimeisen jakson kurssit päättyvät viikkoa ennen koulun loppumista ja loput päivät he istuvatkin koeviikon kokeita tehden ja seuraavaan lukien. Koeviikko päättyy 31.5. tänä vuonna ja kevätjuhla lakkiaisineen vietetään lauantaina 1.6.2019.

Virpi Nyman
Lukion rehtori