Kesä, kärpäset ja kesätyöt

Talvi on parhaimmillaan, keväästäkin vasta haaveilemme, mutta nuorten ja monien työnantajien mielessä on jo kesä – mistä kesätöitä ja mistä kesätöille tekijöitä. Alkuvuosi onkin aika, jolloin kannattaa nuorten olla aktiivisia ja katsastaa koko ajan lisääntyviä kesätyöpaikkoja. Kauhajoella on ilahduttavasti paikkoja nuorille tarjolla ja myös ”Tutustu työelämään ja tienaa”- paikat ovat lisääntyneet. Vinkkejä kesätyöpaikoista saa myös nuorisotyöntekijöiltä ja muun muassa nuorisotilan seinälle olemme koonneet avoimia paikkoja. Etsivät nuorisotyöntekijät ovat aktiivisia hakupaikoista infoamisessa myös somessa.  Yksi hyvä tapa hakea työtä on myös käydä itseä kiinnostavassa paikassa suoraan paikan päällä tai soittaa ja tiedustella mahdollisuutta päästä kesätöihin.

Kauhajoen kaupunki on nyt muutaman vuoden ajan avannut keskitetysti eri toimialoille kesäksi olevat nuorten työpaikat. Kesätyöpaikkoja kaupungin sisällä oleviin erilaisiin tehtäviin on tänäkin vuonna avoinna 50. Haku kestää maaliskuun 8. päivään saakka ja tämän kirjoituksen lopussa on vielä suora linkki paikkojen katseluun. Kaikkia paikkoja haetaan samanlaisella lomakkeella, mutta huomioida tulee, että jokaista haettavaa paikkaa kohdin tulee täyttää oma hakemuksensa. Tehtäviin valituille ilmoitetaan 22.3.2019 mennessä.

Löytyi kesätyöpaikka täältä meiltä kaupungilta tai muun kauhajokisen työnantajan tarjoamana, on jälleen mahdollisuus hakea kesätyöseteliä. Kesätyösetelit ovat olleet pitkään kaupungin tarjoama tuki eri työnantajille nuorten kesätyöntekijöiden palkkaamiseen. Tuen suuruus on tänäkin vuonna 250 euroa yhtä seteliä kohti ja seteleitä jaetaan 140 kappaletta. Seteliin ovat oikeutettuja kauhajokiset 16 – 20 vuotiaat koululaiset, opiskelijat ja abiturientit. Tänä vuonna uutta on, että nuori voi myös työllistää itse itsensä ja perustaa 4H-yrityksen. 4H-yrityksen tuoton perusteella, kesän jälkeen on mahdollista saada lisätukea setelin avulla 100 – 250 euroa. 4H-yrityksen perustamisessa, kouluttamisessa ja selvityksen tekemisessä auttaa 4H-yrityksen toiminnanjohtaja, johon kannattaa olla yhteydessä hyvissä ajoin, mikäli idea itsensä työllistämisestä jonkin oman vahvuuden kautta tuntuu oikealta tavalta tienata kesällä omaa rahaa. 4H-yritykseen kesätyötukea voi saada 13 – 20 vuotias koululainen tai opiskelija.

Nuorten tehtävänä on siis etsiä itselleen kesätyöpaikka, täyttää työnantajan kanssa kesätyösetelin hakulomake, hakea seteliä jaon alkaessa ja toimittaa sitten seteli kesätyönantajalle. Sen jälkeen loppu on työnantajan hommaa. Kun kesätyö on hoidettu hienosti ja palkka maksettu, työnantaja palauttaa setelin liitteineen nuorisopalveluihin ja saa tuen. Hirmu tärkeänä asiana painotamme joka vuosi, että mikäli kesätyö ei jostain syystä toteutuisikaan, tulee seteli palauttaa nuorisopalveluihin. Tärkeää on myös nuoren ja työnantajan sopia keskenään työhön liittyvistä asioista kuten työn alkamisesta, työajasta, palkasta, lomien korvauksesta ja muista tarvittavista asioista jo heti alkuvaiheessa.

Nuorisotalo Räimiskän ollessa remontissa, seteleiden jako alkaa tänä vuonna uudessa paikassa – kaupunginkirjastollamme. Jako alkaa lauantaina 27.4 kello 11 – 12. Tuon ”ryysiksen” jälkeen jaamme seteleitä tietenkin niin kauan kuin niitä riittää, toimistoltamme opintolasta. Seteliohjeistus kannattaa sekä nuoren että työnantajan lukea huolellisesti läpi ja myös merkata itselleen tärkeimmät päivät ylös. Nuorisopalveluista voi aina kysyä, mikäli asiassa jokin mietityttää tai on epäselvää.

Erilaiset kesätyöjaksot ovat niitä aikoja jolloin opitaan paljon työn tekemisestä, kokeillaan erilaisia töitä, saadaan hyviä kokemuksia ja mahdollisesti uusia tuttuja ja ennen kaikkea omaa rahaa avustamaan syksyn opiskeluja tai vaikkapa kesän elämyksiä. Toivon kaikille onnea kesätyönhakuun!

Kauhajoen kaupungin tarjoamat kesätyöpaikat: bit.ly/kaupunginkesatyot19

Kesätyöseteli ohjeet ja hakulomake: https://www.kauhajoki.fi/fi/palvelut/nuoriso/nuorten-kesatyosetelit.link

Päivi Ojala
Nuorisotyön koordinaattori, nuorisopalvelut