Sinfonista kivihiiltä

Kotipaikkakuntaamme hemmotellaan lyhyellä aikavälillä tasokkailla konserteilla. Tiistai-illan Laivaston Soittokunnan ja upeiden solistien häkellyttävän nautittava elämys avasi konserttikimaran. Korviemme ulottuvilla avautuu ainutlaatuisia mahdollisuuksia laajentaa kuulomaisemaa, livenä. Kannustan lämpimästi jokaista tämän tekstin lukijaa avoimin mielin kurkistamaan eri musiikin lajien kirjoon. Unohtamatta, että jo lähes sadan soittajan sinfoniaorkesteri liikuntahallissamme on näky!

Maamme sinfoniaorkesterimusiikin kärkeä voi kuulla kotisalissamme jo parin viikon kuluttua, kun Radion Sinfoniaorkesteri tulee vieraisille. Klassisen musiikin maajoukkueemme esittää kotimaan kiertueella uutta suomalaista nykymusiikkia sekä perinteisiä sinfoniaorkesterille sävellettyjä teoksia. Orkesterin ylikapellimestari Hannu Lintu on opiskellut mm. Jorma Panulan johdolla Sibelius-Akatemian orkesteriluokalla. Hän on tunnettu suomalaisen nykymusiikin kantaesittäjä ja kotimaan kiertueella konserttiohjelman aloittaakin Ville Raasakan säveltämä tilausteos.  Raasakan teoksissa soivat eri luonnonmateriaalit kuten kivihiili tai öljy ja niiden käyttö teollisuudessa. Käyttövinkki:  silmät kiinni, syvähengitys ja mielen maisemat liikkeelle. Kuulinko kaivosten kolinaa?

Béla Bartókin kolmas pianokonsertto on säveltäjän hienoimpia sävellyksiä – kuolinpedillä sävelletty syntymäpäivälahja vaimolle tilanteessa, jossa perhe oli paennut toisen maailmansodan kauhuja kotimaastaan Unkarista Yhdysvaltoihin. Odotettavissa kauniita melodioita ja suoria sävyjä unkarilaisesta kansanmusiikista. Pianosolisti Olli Mustonen on yksi tunnetuimmista pianisteistamme, joka on esiintynyt mm. Lontoon sinfoniaorkesterin, Mariinski-teatterin orkesterin, New Yorkin Filharmonikkojen sekä Frankfurtin radion sinfoniaorkesterin solistina. Metropolien listaa jatkaa nyt kotikaupunkimme. Konsertin toisella puoliajalla kuullaan Johannes Brahmsin ensimmäinen sinfonia, jota säveltäjä työsti jopa 21 vuoden ajan itsekriittisyyden ja toisaalta olettamiensa yleisön odotusten vuoksi. Hänestä kun odotettiin uutta Beethovenia. Sinfonia sai ensiesityksensä 143 vuotta sitten, vuonna 1876.

Kuten Pepe Willberg tiistain konsertissa kertoi esittämistään kappaleista ja ajatuksista niiden syntyprosessissa, Radion Sinfoniaorkesterin intendentti tai kapellimestari kertovat konsertin teosten taustaa tunti ennen konserttia. Korvat auki ja konserttiin!

P.S. Konserttikimara jatkuu maaliskuussa Kari Tapion elämästä kertovalla laulunäytelmällä.

Tervetuloa!

Niina Kiprianoff
opistojen rehtori
Kauhajoen kansalaisopisto ja Panula-opisto