Hiihto laduilla tai laskettelu mäessä ovat kivoja harrastuksia talvella – samoin kuin luistelu luonnonjäillä, sopivat kaikenikäisille

Talvisiin olosuhteisiin kuuluu vitivalkoinen puhdas lumi ja pakkanen. Pikkuhiljaa on päästy latuverkostojen ylläpitoon ja jääalueiden pysyvämpään hoitoaikaan. Myös ensimmäiset hiihtokilpailut on pidetty ja nautittu mm. jääspeedwayn kv–arvokisoista (MM-osakilpailu) Sotkassa Kauhajoella.

Perheen pienimmille on tarjolla lasten hiihtokoulua Sotkan hiihto- ja ampumahiihtostadionilla Kauhajoen Karhun hiihtojaoston järjestämänä maanantaisin klo 18.00-19.00 Hiihtotapa on aina sama millä seuraavat nappulahiihdot hiihdetään. Hiihtokoulussa saa oppia ja harjoitellaan valmentajien avulla perinteisen ja vapaan hiihtotekniikoita.

Kun hiihtotekniikka on paremmin hallussa, on myös mutkattomampaa osallistua nappulahiihtoihin. Nappulahiihdot järjestetään tuttuun tapaan Sotkan hiihtostadionilla. Hiihdot alkavat aina klo 18.00. Sarjat ovat T/P 4-16 v. Kaikki hiihtäjät palkitaan! Pakkasrajana pidetään – 15. On huomioitavaa, mikäli hiihdot joudutaan perumaan, että siitä ilmoitetaan hyvissä ajoin kilpailupäivänä viimeistään klo 16.00 Karhun hiihtojaoston omilla nettisivuilla http://www.kauhajoenkarhu.fi/hiihto ja ”Nappulahiihdot Kauhajoki” facebook sivuilla.

Hiihtojaostosta kerrotaan, että tänä vuonna otetaan käyttöön ennakkoilmoittautuminen kaikille osallistujille. Ilmoittautuminen tulee tehdä viimeistään kisaa edeltävänä iltana klo 19.00 sähköpostilla osoitteeseen kauhajoenkarhu.hiihto@gmail.com tai tekstarilla / WatsApp -viestillä numeroon 0400 188 099. Ilmoita nimi, sarja ja syntymävuosi.

Hiihtopäivät (keskiviikko) ovat seuraavat: 16.1. (P), 23.1. (V), 30.1. (P), 6.2. (V) ja 13.2. (P). Koulujen väliset hiihdot on hiihdetty yleensä ennen hiihtolomaa. Seurataan tilannetta. Ke 6.3. pidetään Kauhajoen mestaruushiihdot vapaalla hiihtotyylillä. Tällöin on myös sarjat perheen pienimmille, mutta 8 vuodesta ylöspäin on kilpailu varsinainen Kaupungin mestaruushiihto aina veteraanisarjoihin. Suunnitteilla on myös Puulaakiviesti pe 15.3.

Sotkan stadionilla ja Nummijärven sekä Hyypässäkin kuntoradoilla voi nähdä ja jopa osallistua ampumahiihdon ammunnan kokeiluun. Tästä tiedustelut paikan päällä kohdatessa tai Karhun ampumahiihtojaoston omilta sivuilta https://karhubiathlon.com/

Tulevia hiihtotapahtumia on hyvänä lumitalvena eri kylillä useita talven aikana. Kylähiihtoladut hoidetaan pääasiassa omin voimin, kaupungin tukiessa hoitotyötä. Useimmiten ne sijaitsevat valaistujen kuntoratojen yhteydessä.

Sotkan lisäksi hyviä latuja löytyy mm. Rinnemäestä, Nummijärveltä, Hyypästä, Laitasaaresta, Ikkeläjärveltä, Hangaskylästä ja Muurahaisesta. https://www.kauhajoki.fi/fi/palvelut/liikunta/liikuntapaikat/kylien-talviliikuntapaikat.link  Hyvässä lykyssä talven eräs suosituimmista laduista voi olla myös pelloilla (yhdysladut) ja jokijäällä oleva latu, mm. Virkusta Koskenkylään ja Kainastonjoella.

Lauhanvuoren kansallispuiston alueella Muurahaisesta on latuverkosto Kauha-Hiihto ry:n toimesta avattu. Yhteistyötä tehdään Metsähallituksen ja Isojoen kunnan kanssa. Varmimmin ladut ovat myräkän jälkeen avatut viikonlopuksi, mutta myös viikolla sään suosiessa ennen ja jälkeen Kauha-Hiihdon.

Kauhajoki-hiihdot 2019 (P

Kauha-Hiihto su 17.2. Matkoja löytyy 65 km – 10 km ajalla ja ilman aikaa. Nyt kannattaa harjoitella ja tavoitella osallistumista valtakunnalliseen massahiihtoon. http://www.kauhahiihto.fi

Hyyppä-hiihto su 3.3. Matkoja 30 km – 3 km ajalla ja ilman aikaa. https://www.facebook.com/hyyppa.hiihto

Molemmista hiihtotapahtumista päivitetään ajankohtaisesti hiihtojen omilla FB-sivuilla.

Kylien jääratoja ja yleisluistelualueita on jäädytetty jo joulusta tähän päivään. Urheilukeskuksessa (Kenttätie) on tekojäärata ollut käytössä kauimmin ja myös perusjää parantunut mm. Koulukeskuksessa (lukio), Filppulassa, Arossa, Pukkilassa ja Lustilassa (kaukalo). Myös Päntäneellä, Hyyppä ja Sahankylä on jäärata. Luistelualueita löytyy myös kyläkoulujen piha-alueilta.

Talven liikuntaolosuhteista tiedotetaan ajankohtaisesti Liikuntapalveluiden nettisivuilla ja Fb:ssa. Antakaa tietoa niin tapahtumista kuin olosuhteista, sähköpostilla: vapaa-aika@kauhajoki.fi

Innokkaat skimbaajat ovat odottaneet vahvoja lumipyryjä Sotkanrinteille. Nyt on luvassa jo parempaa eli pikkuhiljaa lumetus onnistuu. Tykkilumen teko on tänä talvena ollut haasteellista. Valmiudet ovat rinneväen kertoman mukaan hyvät. Toivotaan parasta ja seurataan tilannetta. https://www.sotkanrinteet.fi/

Luistavia hiihtokelejä, seurataan olosuhteiden kehittymistä paikallislehdestä, nettisivuilta ja Fb:sta. Myös www.kauhajoki.fi tapahatumakalenteriin kannattaa ilmoittaa kylätapahtumat.

Hyvää alkanutta toimintavuotta 2019!

Paula Kallionpää
Vapaa-aikatoimenjohtaja