Syysterveiset kirjastosta

Kirjaston arjesta

Moni asiakkaistamme varmasti miettii mitä kirjastossa tehdään aamuisin kirjaston ollessa vielä suljettuna. Nyt kerron vähän aiheesta. Ensimmäiset asiakkaat tulevat kirjastoon klo 9, jolloin lehtisali aukeaa. Tätä ennen tulevat päivän sanoma- ja aikakauslehdet. Aamulla on aina lehtien käsittelyn lisäksi edellisen päivän kirjapalautukset hyllytettävä ja pidettävä yllä järjestystä. Alku- ja loppuviikosta kulkevat Eepos-kuljetukset. Aamutöihin kuuluu myös palautuskärryn tyhjentäminen ja aineiston palauttaminen. Avaamme kirjaston kaikille asiakkaille klo 11, jolloin palvelemme asiakkaita (lainaus, palautus, sekä neuvonta). Tärkeimpiä tehtäviämme on asiakaspalvelu, neuvonta sekä tietopalvelu. Lisäksi kirjaston työtehtäviin kuuluu paljon sisätehtäviä, jotka eivät näy asiakkaille mm. aineiston hankinta ja poistaminen, järjestely, kaukopalvelu, hyllyvarausten haku, muistutusten tarkistaminen ja lähettäminen, laskutus, harjoittelijoiden opastaminen sekä kotipalvelu. Viikolla tulee aina muutama laatikko uusia kirjoja, jotka otamme vastaan, merkkaamme hinnat ja teemme muut tarvittavat vaiheet. Nidetarroitetut kirjat myös muovitetaan. Järjestämme kirjastossa tapahtumia, joista esimerkkinä 26.10. järjestetty yökirjasto. Seuraavaksi tulossa 21.11. klo 19.00 kirjailijavieras Henna Helmi Heinonen.
Runoilija Heli Laaksonen haastateltavana kirjastaan Ykköne.

Yökirjasto ja kirjamessut

Lokakuun viimeiseen viikonloppuna järjestettiin sekä Yökirjasto että kirjamessut. Yökirjasto järjestettiin meillä pääkirjastossa nyt viidettä kertaa perjantaina 26.10. Yökirjasto onnistui hyvin, kävijöitä oli lähes 500. Yökirjaston järjestivät Kauhajoen kaupungin nuorisopalvelut sekä Kauhajoen kaupunginkirjasto yhteistyössä monien toimijoiden kanssa. Samaan aikaan toisaalla.. Perjantaina ja lauantaina Armi ja Janne olivat Helsingin kirjamessuilla. Kirjamessuilla oli paljon kävijöitä, kokonaiskävijämäärä nousi 85 600 kävijään. Kirjamessujen ohjelma oli monipuolista ja paljon kirjakustantajia sekä muita myyjiä/esittelijöitä oli ständeineen paikalla. Kirjamessuilla oli tehty monia muutoksia, jotka ainakin omasta mielestäni osoittautuivat pelkästään positiivisiksi. Esimerkiksi messujen ohjelmajohtaja oli muuttunut, joka oli nyt lasten- ja nuortenkirjailija Ronja Salmi. Lisäksi messuilla oli oma alueensa lapsille, josta löytyi mm. Helsingissä palveleva lastenkirjastoauto.  Muutamia mielenkiintoisia kirjailijahaastatteluita mainitakseni olivat mm. Teemu Keskisarja, Risto Siilasmaa, Antti Heikkinen, sekä Heli Laaksonen. Näiden lisäksi oman mielenkiintoisen päivän koko kirjamessuihin tekivät dekkarilauantain dekkaristivieraat. Heistä jokainen kirjoitti omanlaisiaan dekkareita. Messuilla olisi ollut pidempäänkin, mutta palasimme lauantai-illalla junalla takaisin Seinäjoelle.

Poliisitaustaiset kirjailijat Christian Rönnbacka ja Mikko Porvali olivat haastateltavana miten luodaan uskottava poliisipäähenkilö.

Lukulemmikki Peppi vieraili myös yökirjastossa.
Yökirjastoa kuvasivat Tuuli Heimonen ja Suvi Kuivanen.

Janne Koivumäki
kirjastovirkailija