Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark ry. on perustettu

Syyskuussa kaupungin kirjaamon sähköpostiin on kilahdellut päätöstiedoksiantoja sellaisilta kunnilta, joilta niitä harvemmin meille tulee. Pohjois-Satakunnan kunnat ja tutut naapurimme Isojoki ja Karijoki ovat tehneet myönteiset päätöksensä liittyen Geopark-yhdistykseen. Saldona on nyt 11 yhteneväistä päätöstä. Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark ry:n perustamiskokous pidettiin Kankaanpäässä 10.10.2018 ja yhdistyksen hallituksen ensimmäiseksi puheenjohtajaksi valittiin Kauhajoen kaupungin edustaja, kaavoittaja Marketta Nummijärvi.

Mitä yhdistys tekee? Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark ry:n tarkoituksena toimia alueen kuntien (tällä hetkellä Kauhajoen lisäksi, Honkajoki, Isojoki, Jämijärvi ,Kankaanpää, Karijoki, Karvia, Kauhajoki, Kankaanpää, Kihiniö, Parkano ja Siikainen) ja yhteistyökumppaneiden yhteistyöelimenä Lauhanvuori-Hämeenkangas -luontomatkailualueen muodostamisessa, sen kehittämisessä ja uuden matkailukonseptin synnyttämisessä. Erityisesti nyt alkuvaiheessa yhdistys keskittyy Lauhanvuori–Hämeenkangas –luontomatkailualueen valmisteluun  UNESCO Global Geopark -verkoston jäseneksi. Statuksen saamisen jälkeen yhdistys ylläpitää Geoparkia  ja toimii alueellisena Geopark-edustajana ja edunvalvojana Geopark-verkostoissa kotimaassa ja kansainvälisesti.

Yhdistys luo Geopark-kuntakumppaneiden joukolle ja sidosryhmille yhteisen tarinan, brändin, jonka avulla alueellemme kehitetään, tuotteistetaan ja myydään kestävää matkailua, paikallisia tuotteita ja kulttuuria. Tarkoituksena on houkutella lisää luontomatkailua ja näin edistää paikallistaloutta. Lisäksi yhdistyksellä on ympäristökasvatuksellisia tavoitteita. Se edistää koko väestön ympäristön tuntemusta ja geo- ja ympäristökasvatusta yhdessä alueen koulujen kanssa.

Mikä on Geopark? Geopark on kansainvälinen ainutlaatuisten geologisten kohteiden yhteisbrändi. Unesco myöntää virallisen Geopark Global Geopark-statuksen. Geoparkit pyrkivät edistämään geomatkailua, geologisen perinnön säilyttämistä, luonnontieteiden opetusta ja kestävän kehityksen mukaista liiketoimintaa. Maailmassa on tällä hetkellä noin 140 Geoparkia, mutta Suomessa Geoparkeja on tällä hetkellä vain yksi, Rokua Geopark Pohjois-Pohjanmaalla. Lisäksi Saimaa on parhaillaan hakuprosessissa mukana, heidän kohdallaan Unesco tekee päätöksen mahdollisesti keväällä 2019.

Miksi Kauhajoki on tässä mukana? Luonto- ja luontomatkailu ovat meidän vetovoimatekijöitä, joiden eteen kannattaa tehdä töitä. Kauhajoen kaupungin alueelle sijoittuu kaksi Metsähallituksen kansallispuistoa, joiden kehittäminen, brändäys ja matkailijoiden tietoisuuteen nostaminen luovat mahdollisuuksia paikallistalouteemme. Luontomatkailu on hyvässä nosteessa ja meidän on syytä ottaa osamme tästä ”hypetyksestä”. Lisäksi olemme useamman vuoden ajan olleet ilman kumppaneita matkailun osalta, nyt nähdäkseni olemme löytäneet sen viiteryhmän, jolla on samat intressit ja ajtukset siitä mihin suuntaan matkailua ja aluettamme lähdetään viemään.

Syysloma on parhaillaan käynnissä. Viikon sääennuste lupaa kauniita syksyisiä päiviä. Suosittelen lämpimästi piipahdusta metsässä Kauhajoella mukavia retkeilykohteita löytyy muun muassa Kauhaneva-Pohjankankaalta, Lauhanvuorelta ja Katikankanjonista. Jo lyhyt käyskentely metsässä rentouttaa, saa verenpaineet laskemaan ja piristää mieltä.

Linda Leinonen
kaupunginjohtaja

Lauhanvuori-Hämeenkangas Geopark ry:n perustamiskirjan allekirjoitustilaisuus.


Katikankanjoni