Turistina Kauhajoella

Lomalla moni reissaa. Kierretään uusia ympäristöjä, ihmetellään arkkitehtuuria ja ihaillaan maisemia. Kohteista on usein mukava saada tietoakin lomatunnelmaan sopivina annoksina. Mitäs jos tekisit pienen arkkitehtuuri- ja maisemakierroksen Kauhajoella. Tässäpä ehdotus kierroksen kululle niin, että kohteiden järjestyksellä on kronologinen tarina.

Lähde matkaan Katikan kanjoneilta. Täällä voit luonnon kauneudesta ja koskimaisen puron solinasta nauttien kuvitella alueen ennen peltojen raivausta ja pysyvää asutusta, ja itsesi eränkävijäksi narraamassa purotaimenta ja pikkunisäkkäitä. Voit ihmetellä myös jääkauden ja luonnon hitaiden voimien jälkiä – ja tiedostaa nauttivasti täysin rinnoin luonnon tarjoamista ekosysteemipalveluista.

Siirry patikoiden (extreme!), pyöräillen tai autolla kohti etelää Hyypän laakson vieritse mahtavia maisemia ja pitkiä näkymiä ihaillen. Parhaita näkymäpaikkoja tavoitat tekemällä siksakkia laakson halki kulkevilla teillä. Voit kuvitella kivikauden ihmisiä majoineen selänteestä kohti laakson keskustaa kurkottaville tasanteille, metsän keskelle tietenkin. Ja eläytyä uudisraivaajiin, jotka raivasivat ensimmäiset piskuiset peltonsa jokivarteen aikaa ennen maanteitä ja koneita.


Pysähdy toviksi Hämes-Havusen talonpoikaistalolle. Kurkista ennen niin tavallisen, nykyisin ainutlaatuisen kaksoisumpipihan sekä mies- että karjapihalle. Ihmettele, kuinka taidevaikutteet ovat matkanneet vuosituhansien kuluessa antiikin kreikasta Pietarin tsaarinajan loiston ja Helsingin paraatikeskustan kautta tähänkin talonpoikaistupaan empirelle tunnusomaisina pilari-palkki-, pilasteri- ja päätykolmioaiheina. Tiedosta, että tarkastelet rakennuskantaa, joka on peräisin Suomen sodan jälkeisen hävityksen ajalta 1800-luvun alusta, jolloin Kauhajoki ponnisti maan tasalle poltettujen talojen keskeltä uuteen kukoistukseen.

Jatka matkaasi vanhaa Hyypäntietä keskustaan. Aikamatkalla olet vaiheessa, jossa lakeuksia ei vielä ollut, vain kapeat peltovyöhykkeet jokivarressa kantataloineen, torppareiden mökkejä jossain sivummalla. Pysähdy Aninkoululla pohtimaan maailmankuulua koulujärjestelmäämme. Tästä se lähti Kauhajoella; ensimmäinen pysyvä kansakoulu. Edustaa muuten 1800-luvun lopun uusrenessanssia Topeekan puolella. Sittemmin kouluja rakennettiin Kauhajoellekin kymmenittäin eli ainakin yksi jokaiseen kylään.

Keskustassa saat tehdä silmukoitakin aikamatkallasi, seuraavaksi siis Sanssinkartanoon. Jos olet tarkkana, voit huomata rakennuksen runko-osan tyylipiirteiden olevan Hämes-Havusen kanssa samalta empire-ajalta 1800-luvun alusta (vaikka onkin rakennettu 1863), tosin herraskaisesti keltaiseksi maalattuna. Runkoon myöhemmin lisätyt pääty- ja kuistiosat ovatkin sitten erilaisia. Suippokaari-ikkunoita! Ne ovat uusgotiikan piirteitä ilmiselvästi, 1800-luvun lopusta. Täällä ovat asuneet niin kauniit ja rohkeat kuin vanhat ja raihnaisetkin, sillä von Schanzien suvun jälkeen rakennus toimi vanhainkotina n. 80 vuotta.

Jos haluat pitää pienen tauon, kahvila Valkoinen puu on oiva kohde. Sehän tarjoaa palveluitaan Ollonqvistin kauppakartanossa, joka sekin asettuu tyylillisesti 1800-luvun lopun kertaustyylien aikaan. Koristeellisuutta ja puuyksityiskohtia, kuitenkin vielä symmetriaa ja klassistisia piirteitä. Samalla voi ihailla ITE-taiteilija Alpo Koivumäen eksoottisia eläinveistoksia. Taide on kulkenut aikamatkalla mukana ihmisen kehityksen alkuajoista saakka.

Seuraavaksi siirrytään nuorisotalo Räimiskän nurkille. Nykyisen jugend-asunsa tuo entinen kunnantalo sai 1900-luvun alussa. Silloin klassismista oltiin saatu tarpeekseen ja ihannoitiin epäsymmetriaa ja monimuotoisuutta. Poikkipäätyjä piisaa, ja ikkuna-aukoissa on monenkokoista ruutua. Kattokin on korkea ja päädyissä on kirottua suorakulmaisuutta rikkovat taitteet. Jos on mukana lapsia, tässä on oiva kohde. Rämäparkissa viihtyvät skuuttarit, uimahalli Virkussa uimarit, Virkun puistossa frisbeegolfarit ja leikkipaikalla taaperot.

Urheilusuoritusten jälkeen tulee taas nälkä, joten Ojalan pakariin mars. Matkalla tarkastellaan  kotiseutuopiston 1920-1930-luvulla vallinneen pohjoismaisen klassismin juhlavaa arkkitehtuuria. Ojalan pakarissa hyvällä kelillä voi antimia nauttia pakarin terassilla ihaillen saman aikakauden tuotosta. Tässä voi nähdä viitteitä 1700-luvun lopun barokkiklassismistakin: leveät valkoiset liseenit julkisivujen reunoissa, korkea hollantilaistyyppinen aumakatto ja jyhkeä sisäänkäynti. Symmetriaan on näemmä palattu jugendin irrottelun jälkeen. Modernismin tuloa enteilee pelkistetty linja koristeluissa. Aikamatkalla taidetaan olla Kauhajoella aika edistyksellisessä vaiheessa. Kerroksia on rakennettu tuon ajan rakennuksiin pari kolme,  Topeeka päällystetty Kansasin Topekasta tuodulla piellä ja oppilaitoksia perustettu useita.

Edistyksellistä on sekin, että Kauhajoelle rakennettiin 1920-luvun lopulla vauhtiin päässeen funktionaalisen tyylin ihanteiden mukaisesti valkoinen, virtaviivainen sairaalarakennus 1930-luvulla, siis nykyinen hammashoitolana tunnettu rakennus. Sitä kannattaa käydä katsomassa nyt kun vielä voi, sillä rakennus on purkulistalla. Samalla voi jatkaa matkaa aikamatkalla sodanjälkeiseen aikaan 1940-50-luvulla. Sodan kauhut kaipasivat arkkitehtuuriinkin lempeämmän vaiheen, ja sen tuotoksia ovat entinen lääkärin virka-asunto, eli Rewellin talo kaupungintalon edustalla. Pehmeyttä tuovat julkisivun valkoinen rappaus, luonnonkivilaatat ja sirot puupylväät sekä korkeat harja- ja aumakatot. Kokonaisuutena rakennus ei hahmotu tiukkana kuutiona vaan vähän lempeämpänä muotona. Kivenheiton päässä sijaitseva vanha kunnantalo kantaa samoja piirteitä. Samaa Rewellin lempeää kädenjälkeä voi ihailla myös lukion rakennuksessa koulukeskuksen kyljessä.

1950-luvun haavojen hoitamisen kauden jälkeen palattiin täysillä futuristiseen meininkiin ja kasvun aikaan. Amiksen, koulukeskuksen vanhojen osien ja vanhan valtion virastotalon muodot ovat 1960-luvun tiukkaa modernismin muotokieltä – tosin koulukeskuksessa sitä tärveltyi ilmastointilaitteiden tarvitseman katon korotuksen myötä. Nauhaikkunaa, tasakattoa, virtaviivaisia kuutiomaisia muotoja. Oma suuntauksensa oli  betonibrutalismi, jossa betonipinnalla luotiin rouheaa tunnelmaa. Voit tutustua sen ilmiasuun kätevästi Oikeustalon ja Krouvin avulla.

1980-luvulla pehmeämpi henki ja monimuotoisuus kelpasivat taas. Toisaalta monimuotoiset lasi- ja klinkerilaattaviritelmät, toisaalta punatiilirakentaminen olivat kovassa huudossa. Postmoderniksikin kutsuttu aikakausi salli myös viittaukset vanhoihin suuntauksiin esimerkiksi kaariaiheina. Tätä aikaa näet edelleen samoilla nurkilla eli kaupungintalo punatiilijulkisivun edustajana, Nordean ja Säästöpankin talot lasi-laatta-julkisivuilla varustettuina. Nyt voitkin kulkea koko Topeekan päästä päähän ja tunnistaa eri aikakausilla rakennetut rakennukset julkisivun perusteella.

Topeekan ja Puistotien risteämiskohdan tuntumassa pääset viimeisimpään 2000-luvun kaupalliseen maisemaan suurine marketteineen. Pitkän kierroksen päätteeksi voit käydä ruokaostoksilla ja suunnata saunomaan ja uimaan Nummijärvelle. Matkalla voi bongata vielä Kauhajoen Gaudin eli Erkki Kalliomäen kammikylän luomukset ja valtakunnallisesti arvokkaaksi luokitellun Nummijärven kyläkirkon. Loman teemapäiviä voi viettää lisäksi vaikkapa taiteen merkeissä (Alpon savannin Kaikki kotona –näyttely ja kesäteatterit) tai moottorin pärinässä (Puskankylän traktorivetokisat). Mutta stressata ei saa. ”Lisää Kauhajoen kesätapahtumista” www.kauhajoki.fi  Kauhajoella tapahtuu

Marketta Nummijärvi
kaavoittaja

 ”Lisätietoa Hyypästä, Kauhajoen luonnosta ja rakennustyyleistä Kauhajoella: https://peda.net/kauhajoki/oppimateriaalit/hyyp%C3%A4njokilaakso
okså på svenska

 

15 620 vastausta artikkeliin “Turistina Kauhajoella”

 1. Its like you read my mind! You seemappear to know so mucha lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you couldcan do with somea few pics to drive the message home a bita little bit, but other thaninstead of that, this is greatwonderfulfantasticmagnificentexcellent blog. A greatAn excellentA fantastic read. I’llI will definitelycertainly be back.

 2. I thinkI feelI believe this isthat is one of theamong the so muchsuch a lotmost importantsignificantvital informationinfo for me. And i’mi am satisfiedgladhappy readingstudying your article. HoweverBut wannawant toshould observationremarkstatementcommentary on fewsome generalcommonbasicnormal thingsissues, The websitesiteweb site tastestyle is perfectidealgreatwonderful, the articles is in point of factactuallyreallyin realitytruly excellentnicegreat : D. Just rightGoodExcellent taskprocessactivityjob, cheers

 3. I loveI really likeI enjoyI likeEveryone loves what you guys areare usuallytend to be up too. This sort ofThis type ofSuchThis kind of clever work and exposurecoveragereporting! Keep up the superbterrificvery goodgreatgoodawesomefantasticexcellentamazingwonderful works guys I’ve incorporatedaddedincluded you guys to myourmy personalmy own blogroll.

 4. We areWe’re a group of volunteers and startingopening a new scheme in our community. Your siteweb sitewebsite providedoffered us with valuable informationinfo to work on. You haveYou’ve done an impressivea formidable job and our wholeentire community will be gratefulthankful to you.

 5. Why userspeopleviewersvisitors still usemake use of to read news papers when in this technological worldglobe everythingallthe whole thing is availableaccessibleexistingpresented on netweb?

 6. AwesomeTremendousRemarkableAmazing thingsissues here. I’mI am very satisfiedgladhappy to peerto seeto look your articlepost. Thank youThanks so mucha lot and I’mI am taking a looklookinghaving a look forwardahead to touchcontact you. Will you pleasekindly drop me a maile-mail?

 7. Wow, amazingwonderfulawesomeincrediblemarveloussuperbfantastic blogweblog layoutformatstructure! How longlengthy have youhave you ever been bloggingrunning a blog for? you makemade bloggingrunning a blog glancelook easy. The totalThe entireThe wholeThe fullThe overall glancelook of your siteweb sitewebsite is greatwonderfulfantasticmagnificentexcellent, let aloneas smartlywellneatly as the contentcontent material!

 8. GreatWonderfulFantasticMagnificentExcellent beat ! I wish towould like to apprentice while you amend your siteweb sitewebsite, how cancould i subscribe for a blog siteweb sitewebsite? The account aidedhelped me a acceptable deal. I had been tinya little bit acquainted of this your broadcast providedoffered bright clear conceptidea

 9. After checking outlooking atlooking intolooking overexploringgoing over a few of thea number of thea handful of the blog postsblog articlesarticles on your websiteweb sitesiteweb pageblog, I trulyI reallyI honestlyI seriously like yourappreciate your way oftechnique of bloggingwriting a blog. I bookmarkedsavedbook markedbook-markedaddedsaved as a favorite it to my bookmark websitesitewebpage list and will be checking back soonin the near future. Please check outTake a look atPlease visit my web sitewebsite as welltoo and let me knowtell me what you thinkhow you feelyour opinion.

 10. For latestnewestmost recentmost up-to-datehottest newsinformation you have to visitgo to seepay a visitpay a quick visit internetwebworld wide webworld-wide-webthe web and on internetwebworld-wide-webthe web I found this websiteweb sitesiteweb page as a bestmost excellentfinest websiteweb sitesiteweb page for latestnewestmost recentmost up-to-datehottest updates.

 11. I lovereally like your blog.. very nice colors & theme. Did you createdesignmake this website yourself or did you hire someone to do it for you? Plz replyanswer backrespond as I’m looking to createdesignconstruct my own blog and would like to knowfind out where u got this from. thanksthanks a lotkudosappreciate itcheersthank youmany thanks

 12. It isIt’s appropriateperfectthe best time to make some plans for the future and it isit’s time to be happy. I haveI’ve read this post and if I could I want towish todesire to suggest you fewsome interesting things or advicesuggestionstips. PerhapsMaybe you couldcan write next articles referring to this article. I want towish todesire to read moreeven more things about it!

 13. After checking outlooking atlooking intolooking overexploringgoing over a few of thea number of thea handful of the blog postsblog articlesarticles on your websiteweb sitesiteweb pageblog, I trulyI reallyI honestlyI seriously like yourappreciate your way oftechnique of bloggingwriting a blog. I bookmarkedsavedbook markedbook-markedaddedsaved as a favorite it to my bookmark websitesitewebpage list and will be checking back soonin the near future. Please check outTake a look atPlease visit my web sitewebsite as welltoo and let me knowtell me what you thinkhow you feelyour opinion.

 14. Do you have a spam issueproblem on this sitewebsiteblog; I also am a blogger, and I was curious aboutwanting to knowwondering your situation; many of uswe have createddeveloped some nice proceduresmethodspractices and we are looking to swaptradeexchange solutionsstrategiesmethodstechniques with other folksothers, why notbe sure toplease shoot me an e-mailemail if interested.

 15. HiWhat’s upHi thereHello, I wantdesirewish forwould like to subscribe for this blogweblogwebpagewebsiteweb site to takegetobtain latestnewestmost recentmost up-to-datehottest updates, sothustherefore where can i do it please helpassisthelp out.

 16. If some one needswantsdesireswishes to be updated with latestnewestmost recentmost up-to-datehottest technologies thenafter thatafterwardtherefore he must be visitgo to seepay a visitpay a quick visit this websiteweb sitesiteweb page and be up to date everydaydailyevery dayall the time.

 17. It’s a shamepity you don’t have a donate button! I’d most certainlywithout a doubtcertainlydefinitely donate to this superbbrilliantfantasticexcellentoutstanding blog! I supposeguess for now i’ll settle for book-markingbookmarking and adding your RSS feed to my Google account. I look forward to freshbrand newnew updates and will talk aboutshare this blogsitewebsite with my Facebook group. ChatTalk soon!

 18. HowdyHi thereHiHello, i read your blog occasionallyfrom time to time and i own a similar one and i was just wonderingcurious if you get a lot of spam commentsresponsesfeedbackremarks? If so how do you preventreducestopprotect against it, any plugin or anything you can advisesuggestrecommend? I get so much lately it’s driving me madinsanecrazy so any assistancehelpsupport is very much appreciated.

 19. Spot on with this write-up, I trulyI reallyI seriouslyI honestlyI absolutelyI actually thinkbelievefeelbelieve that this websitethis sitethis web sitethis amazing site needs much morea lot morefar morea great deal more attention. I’ll probably be back againreturning to readto read throughto see more, thanks for the infoinformationadvice!

 20. GreetingsHey thereHeyGood dayHowdyHi thereHello thereHiHello! This is my 1stfirst comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell yousay I genuinelytrulyreally enjoy reading throughreading your blog postsarticlesposts. Can you suggestrecommend any other blogs/websites/forums that go overdeal withcover the same subjectstopics? Thank you so muchThanks for your timeThanks a tonAppreciate itThanks a lotMany thanksThanksThank you!

 21. Can IMay I justsimplysimply just say what a reliefcomfort to findto discoverto uncover someone whosomebody thatsomebody whoa person thatan individual whosomeone that actuallyreallytrulygenuinely knowsunderstands what they’rewhat they are talking aboutdiscussing on the interneton the webon the netonlineover the internet. You definitelyYou certainlyYou actually know how tounderstand how torealize how to bring an issuea problem to light and make it important. More peopleMore and more peopleA lot more people need tohave tomustshouldought toreally need to read thislook at thischeck this out and understand this side of theof your story. I can’t believeIt’s surprisingI was surprised thatI was surprised you’re notyou aren’tyou are not more popular because yousince yougiven that you definitelycertainlysurelymost certainly have thepossess the gift.

 22. PrettyAttractive section of content. I just stumbled upon your blogweblogwebsiteweb sitesite and in accession capital to assert that I acquireget in factactually enjoyed account your blog posts. Any wayAnyway I’llI will be subscribing to your augmentfeeds and even I achievement you access consistently rapidlyfastquickly.

 23. I loved as much as you willyou’ll receive carried out right here. The sketch is tastefulattractive, your authored subject mattermaterial stylish. nonetheless, you command get boughtgot an edginessnervousnessimpatienceshakiness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come furthermore formerly again sinceas exactly the same nearly a lotvery often inside case you shield this increasehike.

 24. My spouse and IWeMy partner and I stumbled over here coming from afrom aby a different web pagewebsitepageweb address and thought I mightmay as wellmight as wellshould check things out. I like what I see so now i amnow i’mi am just following you. Look forward to going overexploringfinding out aboutlooking overchecking outlooking atlooking into your web page againyet againfor a second timerepeatedly.