Hämes-Havusen talonpoikaistalossa musisoidaan jälleen

Hämes-Havusen historiallinen tausta

Hämes-Havusen talonpoikaiskiinteistön historia liittyy Havusen suvun sekä Kauhajoen asuttamisen historiaan. Havusen suvun kauhajokinen kantaisä Tyni Hannunpoika tuli Kauhajoelle Hauholta vuonna 1627. Hän saapui pitkin Hämeen-Pohjankangasta kulkenutta Kyrönkankaan kesätietä, joka oli ensimmäinen Hämeestä ja Satakunnasta suomenkieliselle Etelä-Pohjanmaalle johtanut tieyhteys. Tätä tietä pitkin saapuivat monet muutkin Kauhajoen ensimmäiset asukkaat.

Nykyisten, kunnostettujen rakennusten rakentaminen alkoi 1800-luvun alkupuolella. Päärakennuksen rakentaminen alkoi 1827. Tämän jälkeen rakennettiin kiinteistölle yhteensä lähes 20 asuin- ja talousrakennusta, joista osa on purettu tai tuhoutunut.

Rakennusten keskinäinen sijoittelu ja arkkitehtuuri edustavat tyypillistä talonpoikaista rakennuskulttuuria Etelä-Pohjanmaalla. Rakennusryhmä on harvoja eteläpohjalaisia taloja, jossa on säilynyt kaksi umpipihaa. Hämes-Havusen rakennukset palvelivat Havusen suvun jäseniä 1960-luvulle saakka, jolloin rakennukset jäivät asumattomiksi. Vuonna 1974 kunta osti Hämes-Havusen noin 1 ha:n kokoisen tontin ja sillä olevat rakennukset Havusen sukuun kuuluvalta Havuselan perikunnalta.

HÄMES-HAVUNEN SOI –tapahtumat tulevat jälleen

Yleisen kulttuuritoimi järjestää perinteiseksi muodostuneet Hämes-Havunen Soi –tapahtumat jälleen heinäkuun kesäillassa kolmena ensimmäisenä tiistaina kello 19.00.

Tiistai-illat aloittaa 3.7. Mestaripelimanni Risto Ala-Ikkelä Duo. Mestaripelimanni Risto Ala-Ikkelä, harmonikka ja Niina Kiprianoff, viulu.
Duo esittää perinteisen eteläpohjalaisen kansanmusiikin lisäksi mestaripelimannin vuosien varrella säveltämää omaa upeaa tuotantoa.

Toinen kesäilta 10.7. toteutuu tangoseniorikuninkaallisten ja monipuolisen musiikin voimin Jalasjärveltä saapuu Merja Uimonen, joka omaa persoonallisen äänen lisäksi naisellista kauneutta. Merja nauttii esiintymisestä ja keikkailee oman Humiko-orkesterin kanssa. Hän voitti tangoseniorikilpailun 2014 ja on kiitollinen Suomalaisen tangon Satumaa ry:n järjestämästä kilpailusta, joka edistää tangon arvostusta ja asemaa suomalaisessa kulttuurissa.

Tunteikkaan tangoäänen omaava Petri Ritari voitti tangoseniorikuningastittelin viime kesänä. Hän on myös kaksinkertainen tangoprinssi. Petri on sanonut, että haluaa käyttää laulunlahjaansa, kun sellaisen on saanut.

Samoilla linjoilla on myös tangoseniorikuningatar Tuija Mäensivu. ”Tango tuo vanhaa ajankuvaa. Se on osa sielumme kuvaa ja musiikin vanhaa virtaa, joka on varmasti vaikuttanut myös 150 vuotta täyttäneen Kauhajoen elämässä”, hän jatkaa. Ohjelmistosta toki löytyy muitakin kappaleita, kuin tangoja. Luvassa on iloista ja monipuolista musiikkia Timo Kallion säestyksellä.

Kolmas tiistai 17.7. voimme kuulla Runoja ja lauluja rakkaudesta -konsertissa Mariam Sandhua & Juha Hautaluomaa, laulu sekä Pekka Pitkäkoskea, piano. Konsertin monipuolinen ohjelmisto koostuu pääosin suomalaisista rakkauslauluista, joiden välissä kuullaan elämänmakuisia runoja ja ajatuksia.

Konserttien kestot ovat 1 h – 1,30 h. Konserttien jälkeen on 10 € lipun hintaan sisältyvä kahvitarjoilu, jonka hoitaa Kauhajoen 4H-yhdistys.

Tervetuloa jakamaan kesäillan tapahtumat kanssamme kauniissa historiallisessa miljöössä!

Pirjo Ala-Fossi
kulttuurisihteeri

3 vastausta artikkeliin “Hämes-Havusen talonpoikaistalossa musisoidaan jälleen”

  1. Hey there just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the images aren’t loading properly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different web browsers and both show the same results.

  2. A large percentage of of whatever you articulate is astonishingly legitimate and it makes me wonder the reason why I had not looked at this with this light before. This particular piece truly did switch the light on for me personally as far as this specific issue goes. However at this time there is actually one issue I am not really too comfy with and while I make an effort to reconcile that with the core theme of your position, permit me observe exactly what the rest of your visitors have to point out.Very well done.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *