Kyläluuta-iltojen antia

Osana Kauhajoen kaupungin 150-vuotisjuhlavuotta on kevään aikana Kauhajoen kyliä kiertäneet Kyläluuta-vihot. Vihot laitettiin kiertoon helmikuussa, niitä noutamassa kaupungintalolla olivat kylien edustajat. Olen kaupunginjohtajana saanut osallistua maalis-toukokuun aikana seitsemään kyläiltaan. Mukana minulla on kiertueella ollut vaihtelevasti luottamushenkilöitä ja kaupungin virkamiehiä. Illat ovat kaikki olleet toisistaan poikkeavia, sillä kylille on annettu vapaat kädet suunnitella oman näköisensä tilaisuus. Yhtenä ennalta sovittuna ohjelmanumerona tilaisuuksissa on ollut kylää kiertäneen Kyläluuta-vihon luovutus kaupungille ja kaupunginjohtajan terveiset. Tässä ajatuksia tilaisuuksista ja pieni yhteenveto keväästä.

21.3.2018 Nummijärvi, Nummikoski

Maaliskuussa aloitettiin vielä hyvinkin lumisesta Nummijärvestä ja Nummikosken kylästä. Tämän suunnan kylätoimijat olivatkin suunnitelleet kaupunginjohtajan ”päänmenoksi”  vähän pidemmän kaavan kierroksen. Puolilta päivin aloiteltiin Nummikodilta, jossa esiteltiin yhdistyksen toimintaa ja nautittiin herkullinen lounas. Vierailimme iltapäivän aikana muun muassa ryhmäperhepäiväkodissa ja nummijärveläisessä Biofire Oy:ssa . Illan kylätilaisuus oli Nummikosken vanhalla koululla. Tilaisuudessa pidettiin muutamia puheita ja käytiin keskustelua ajankohtaisista asioita, erityisesti tieasiat puhuttivat. Samalla esiteltiin koululla toimivia harrastuspiirejä, joista osa on Kauhajoen kansalaisopiston ylläpitämiä. Tästä päivästä jäi erityisesti mieleen aktiiviset, helposti uusiin asioihin syttyvät kyläläiset. Mikäli saamme Unescolta alueellemme hakemamme Geopark-statuksen, ovat tämä alueen kylät ehdottomasti avainasemassa sen hyödyntämisessä.

19.4.2018 Ikkeläjärvi ja Sahankylä

Huhtikuun puolessa välissä alkoikin sitten todellinen kiertue. Lähes jokaisena torstai-iltana vierailtiin kylillä. Ikkeläjärvellä sain hienon kuvaesityksen pohjalta käsityksen kylän toiminnasta ja järven merkityksestä kyläläisille. Kesällä taitaa olla aivan pakko kaartaa lasten kanssa Nummijärven lisäksi myös Ikkeläjärvelle uimaan. Kylätilaisuuteen oli saapunut myös kylän vanhin asukas Helmi Viitala. Sainkin kunnian istua samaan kahvipöytään Helmin kanssa ja totesin heti, että rouvaa kohdellaan ansaitusti kuin kylän kuningatarta. Kahvikupin täyttämistä kävi kyselemässä usempikin henkilö niin, että Helmiä alkoi jo itseäänkin tilanne naurattamaan. Tapahtumasta jäi mieleen erityisesti lämmin kylähenki, kaikista pidetään huolta ja uudet tulijat otetaan tässä kylässä erityisellä lämmöllä vastaan.

26.4.2018 Harjankylä, Aronkylä, Äijö, Järvikylä, Laitasaari

Seuraavana oli vuorossa Harjankyän, Aronkylän, Äijön, Järvikylän ja Laitasaaren kylät. Kylätilaisuus pidettiin Laitasaaren majalla. Kevät oli sen verran pitkällä huhtikuun lopussa, että kyläläisten pitkäksi ja vauhdikkaaksi kehuma pulkkamäki oli ehtinyt jo sulamaan, samoin kuin latuverkosto muuttua vesihiihtoon paremmin sopivaksi. Tilaisuus oli keskusteleva, paikalla oli myös kylän nuorisoa. Koska tilaisuudessa oli edustajia monesta eri kylästä, saatiin aikaan hyvää keskustelua siitä, miten erilaisia kaupunkimme kylät ovat profiililtaan. Esimerkiksi Aronkylä poikkeaa muista kaupunkimme kylistä erityisesti sen yrityskeskittymän vuoksi. Mieleen jäi erityisesti huikeat ulkoilumaastot Laitasaaren majan lähistöllä. Tänne täytyy päästä ensi talvena pulkkamäkeen.

3.5.2018 Päntäne, Uuro

Päntsy, Päntälä, Pändeby eli Päntäne, sinne suuntasi matka toukokuun alussa. Rakkaalla lapsella tuntuu olevan monta nimeä ja meininki Päntäneellä olikin rennon letkeä. Päntäläläiset olivat pistäneet ihan hulabalooksi ja paikalle oli kutsuttu yrittäjiä ja yhdistyksiä esittelemään toimintaansa. Oli lomakyläyrittäjää, lankakauppiaspariskunta, Lemmikkien lomakoti ja Taivaanrannanmaalarikin. Puheenvuoroja pitivät kylät vuorollaan ja kävipä siinä paikallinen 6. divarissa pelaava Fc Päntänekin esittäytymässä. Koululaiset räppäsivät omasta kylästään ja paljastuipa minulle myös sekin fakta, että muutama vuosikymmen sitten Päntäneellä puuhattiin itsenäistymistä omaksi kunnaksi.  Mieleen jäi erityisesti energisyys ja huumori, joka näistä ihmisistä suorastaa pursui.

17.5.2018 Kokonkylä, Kainasto, Hangaskylä

Kainaston Onnelaan lähdin matkaan assistenttini kanssa. Ja vähällä oli, ettei tämä statistin rooliin suunniteltu tyttäreni vienyt minunkin lava-aikaani. Nimittäin ihan ensin Kainastolla esiintymään päästettiin lapset. He olivat Etelä-Pohjanmaan nuorisoseuran Kulttuuribuumi!-hankkeessa harjoitelleet hienon tanssiesityksen, joka sai myös minun lapseni halajamaan lavalle. Kainastolla esiintyjiä piisasikin, kuultiin lauluesitys ja haitarimusiikkiakin. Onnelassa on musiikkia totuttukin kuulemaan, nimittäin sain kuulla heidän positiivisesta  ”ongelmastaan”. Talolla järjestetään sunnuntaitansseja niin tiheään, että lattiaa saa vähän väliä olla lakkaamassa. Kokonkylä tuntui olevan tyytyväinen nuoriin perheisiin, jotka ovat muuttaneet kylään, osa ilman aiempia siteitä. Ja Hangaskylä sai kehua urheilullisuuttaan. Mieleen jäi erityisesti  hienot ohjelmanumerot.

24.5.2018 Hyyppä, Perähyyppä, Kauhajärvi

Hyyppään saavuttiin kauniina kesäisenä iltana. Ja hyyppäläiset olivatkin oivaltaneet asian ytimen. Koska keli oli kaunis, pidettiin koko tilaisuus ulkosalla. Ensiksi tehtiin lyhyt kävelyretki lintutornille, josta avautuivat upeat näkymät Kauhajoen ”Toscanaan” eli Hyypänjokilaakson ylle. Lintutorni on yksi osoitus hyyppäläisten toimeliaisuudesta, se nimittäin on rakennettu talkoovoimin. Kökkähenki tuntuukin olevan kylällä todella voimissaan. Pikku jalkapatikan jälkeen siirryttiin kodalle (sekin talkoovoimin toteutettu) paistamaan makkaraa ja vaahtokarkkeja. Onneksi minulla oli jälleen pikkuapuri mukana, niin sain hyvän tekosyyn itsekin maistella tuota tahmeaa herkkua. Ilta oli siitä erilainen, että puheita ei pidetty, eikä hetkeäkään pönötetty. Lehtikuvaa varten vähän yritettiin pönöttää, mutta se kävi mahdottomaksi ympärillä parveilevien hyttysten vuoksi. Kylän kuulumiset, ja Kyläluuta-vihon luovutuskin tehtiin keskustellen ilman sen virallisempia seremonioita. Uskoakseni ilta oli hyvin hyyppäläisten näköinen. Mieleen jäi erityisesti talkoohenki ja upeat maisemat.

31.5.2018 Pukkila, Koskenkylä, Sotka

Toukokuun jo vedellessä viimeisiä, vietimme myös viimeistä kyläiltaa Pukkilan koululla. Sain ennen tilaisuuden alkua pienen kierroksen koulun tiloissa. Koulunjohtaja kertoi usein saavansa hyvää palautetta Pukkilan koulun oppilaiden hyvistä käytöstavoista, kun he liikkuvat kylän raitilla. Saman asia laitoin itse merkille tilaisuuteen saapuessani, jokainen lapsi tervehti minua iloisesti kun kohtasimme. Itse tilaisuus alkoi tervetulopuheen jälkeen vauhdikkaasti, kun muutaman tytön joukko esitteli taitojaan cheerleadingissa. Aivan henkeäsalpaavan hienoja nostoja, heittoja ja voltteja. Taitavia tyttöjä kylällä, ei voi muuta todeta. Sitten sainkin istua ”piinapenkkiin”, koululaiset olivat valmistelleet minulle tiukkoja kysymyksiä muun muassa kouluasioista ja vapaa-ajanmahdollisuuksista, muutama kysymys myös esitettiin kaupunginjohtajan tehtäviin liittyen. Koulunjohtaja piti tilaisuudessa puheen koulun toiminnasta. Lopuksi tilaisuudessa esiteltiin Kauhajoen Koskipadot Oy:n suunnitelmia vesistöjen ja ranta-alueiden kunnostamiseen liittyen, toimijat haastoivat myös kyläläisiä mukaan talkoisiin. Mieleeni tästä illasta jäi erityisesti lasten reippaus ja panostus illan ohjelmaan.

Kaiken kaikkiaan Kyläluuta-kierrokset olivat menestys. Oli mukava tavata ihmisiä eri puolilta Kauhajokea, kokea kylien monimuotoisuus ja todeta, että meillä edelleen on kökköhenkeä. Kyläläisiä eri puolilla Kauhajokea askarruttaa erityisesti kyläkoulujen kohtalo, teiden kunto, kevyenliikenteen väylien puutteellisuus ja palveluiden saatavuus. Vapaa-ajan toimintoja kylät järjestävät talkoilla ja siitä haluan erityisesti kylätoimijoita kiittää! Vireät kylät ovat merkittävä osa kaupungin elinvoimaisuutta. Kylätoiminta ja erilaiset tapahtumat kylillä luovat vireyttä, positiivista mainekuvaa ja me-henkeä.


Linda Leinonen
kaupunginjohtaja

Ps. Kyläkirjaa voi edelleen täyttää sähköisesti osoitteessa:
https://www.webropolsurveys.com/Answer/SurveyParticipation.aspx?SDID=Fin1468398&SID=483d9f53-59ca-4232-acdf-ece87ca1753a&dy=605294349

Kyläluuta-vihot käydään läpi ja sen jälkeen ne ovat syksyllä kaiken kansan luettavissa kirjaston lehtisalissa.

13 824 vastausta artikkeliin “Kyläluuta-iltojen antia”

 1. WowHurrah, that’s what I was lookingsearchingseekingexploring for, what a stuffinformationdatamaterial! presentexisting here at this blogweblogwebpagewebsiteweb site, thanks admin of this websiteweb sitesiteweb page.

 2. HiWhat’s upHi thereHello to allevery one, the contents presentexisting at this websiteweb sitesiteweb page are reallyactuallyin facttrulygenuinely awesomeremarkableamazing for people experienceknowledge, well, keep up the nicegood work fellows.

 3. AwesomeTremendousRemarkableAmazing thingsissues here. I’mI am very satisfiedgladhappy to peerto seeto look your articlepost. Thank youThanks so mucha lot and I’mI am taking a looklookinghaving a look forwardahead to touchcontact you. Will you pleasekindly drop me a maile-mail?

 4. WowHurrah, that’s what I was lookingsearchingseekingexploring for, what a stuffinformationdatamaterial! presentexisting here at this blogweblogwebpagewebsiteweb site, thanks admin of this websiteweb sitesiteweb page.

 5. When someone writes an articlepostpiece of writingparagraph he/she keepsmaintainsretains the ideathoughtplanimage of a user in his/her mindbrain that how a user can understandknowbe aware of it. SoThusTherefore that’s why this articlepostpiece of writingparagraph is amazinggreatperfectoutstdanding. Thanks!

 6. HeyHowdyHi thereHeyaHey thereHiHello! I knowI realizeI understand this is kind ofsomewhatsort of off-topic buthowever I hadI needed to ask. Does running aoperating abuilding amanaging a well-established blogwebsite likesuch as yours take arequire a lot ofmassive amountlarge amount of work? I’mI am completely newbrand new to bloggingoperating a blogwriting a blogrunning a blog buthowever I do write in my diaryjournal dailyon a daily basiseverydayevery day. I’d like to start a blog so I canwill be able tocan easily share mymy ownmy personal experience and thoughtsviewsfeelings online. Please let me know if you have anyany kind of suggestionsideasrecommendations or tips for newbrand new aspiring bloggersblog owners. Appreciate itThankyou!

 7. This is really interesting, You’re a very skilled blogger.
  I’ve joined your rss feed and look ahead to seeking extra of your great post.
  Also, I’ve shared your site in my social networks

 8. I’mI am now notnotno longer surepositivecertain wherethe place you areyou’re getting your infoinformation, howeverbut goodgreat topic. I needs tomust spend a whilesome time studyinglearningfinding out moremuch more or working outunderstandingfiguring out more. Thank youThanks for greatwonderfulfantasticmagnificentexcellent informationinfo I used to beI was looking forin search ofon the lookout forsearching for this informationinfo for my mission.

 9. Heya i’mi am for the primarythe first time here. I came acrossfound this board and I in findingfindto find It trulyreally usefulhelpful & it helped me out a lotmuch. I am hopingI hopeI’m hoping to giveto offerto provideto present somethingone thing backagain and helpaid others like yousuch as you helpedaided me.

 10. HelloGreetingsHey thereHeyGood dayHowdyHi thereHello thereHi! I know this is kindasomewhatkind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this sitewebsite? I’m getting tiredfed upsick and tired of WordPress because I’ve had issuesproblems with hackers and I’m looking at optionsalternatives for another platform. I would be greatawesomefantastic if you could point me in the direction of a good platform.

 11. Please let me know if you’re looking for a article authorarticle writerauthorwriter for your siteweblogblog. You have some really greatgood postsarticles and I believethinkfeel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely lovereally likelove to write some materialarticlescontent for your blog in exchange for a link back to mine. Please sendblastshoot me an e-mailemail if interested. RegardsKudosCheersThank youMany thanksThanks!

 12. HiHelloHi thereWhat’s up, I log on tocheckread your new stuffblogsblog regularlylike every weekdailyon a regular basis. Your story-tellingwritinghumoristic style is awesomewitty, keep doing what you’re doingup the good workit up!

 13. First offFirst of all I want toI would like to say greatawesometerrificsuperbwonderfulfantasticexcellent blog! I had a quick question thatin whichwhich I’d like to ask if you don’tif you do not mind. I was curiousinterested to knowto find out how you center yourself and clear your mindyour thoughtsyour head beforeprior to writing. I haveI’ve had a hard timea tough timea difficult timetroubledifficulty clearing my mindthoughts in getting my thoughtsideas outout there. I doI truly do enjoytake pleasure in writing but ithowever it just seems like the first 10 to 15 minutes areare generallyare usuallytend to be wastedlost justsimply just trying to figure out how to begin. Any suggestionsideasrecommendations or tipshints? ThanksKudosAppreciate itCheersThank youMany thanks!

 14. Every weekend i used to visitgo to seepay a visitpay a quick visit this websiteweb sitesiteweb page, becauseasfor the reason that i wantwish for enjoyment, sinceasfor the reason that this this websiteweb sitesiteweb page conations reallyactuallyin facttrulygenuinely nicepleasantgoodfastidious funny stuffinformationdatamaterial too.

 15. HowdyHi thereHiHey thereHelloHey would you mind letting me know which webhosthosting companyweb host you’re utilizingworking withusing? I’ve loaded your blog in 3 completely differentdifferent internet browsersweb browsersbrowsers and I must say this blog loads a lot quickerfaster then most. Can you suggestrecommend a good internet hostingweb hostinghosting provider at a honestreasonablefair price? Thanks a lotKudosCheersThank youMany thanksThanks, I appreciate it!

 16. Hi, I do believeI do think this is an excellentthis is a great blogwebsiteweb sitesite. I stumbledupon it 😉 I willI am going toI’m going toI may come backreturnrevisit once againyet again since Isince i have bookmarkedbook markedbook-markedsaved as a favorite it. Money and freedom is the bestis the greatest way to change, may you be rich and continue to helpguide other peopleothers.

 17. When I originallyinitially commented I clicked the ”Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get fourthreeseveral emailse-mails with the same comment. Is there any way you can remove mepeople from that service? ThanksBless youThanks a lotAppreciate itCheersThank youMany thanks!

 18. HelpfulUsefulValuable infoinformation. FortunateLucky me I foundI discovered your siteweb sitewebsite accidentallyby chanceby accidentunintentionally, and I amI’m surprisedstunnedshocked why this twist of fatecoincidenceaccident did notdidn’t came abouthappenedtook place in advanceearlier! I bookmarked it.

 19. Woah! I’m really lovingenjoyingdigging the template/theme of this sitewebsiteblog. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very hardvery difficultchallengingtoughdifficulthard to get that ”perfect balance” between superb usabilityuser friendlinessusability and visual appearancevisual appealappearance. I must say that you’veyou haveyou’ve done a awesomeamazingvery goodsuperbfantasticexcellentgreat job with this. In additionAdditionallyAlso, the blog loads veryextremelysuper fastquick for me on SafariInternet explorerChromeOperaFirefox. SuperbExceptionalOutstandingExcellent Blog!

 20. If some one needswantsdesireswishes to be updated with latestnewestmost recentmost up-to-datehottest technologies thenafter thatafterwardtherefore he must be visitgo to seepay a visitpay a quick visit this websiteweb sitesiteweb page and be up to date everydaydailyevery dayall the time.

 21. First offFirst of all I want toI would like to say greatawesometerrificsuperbwonderfulfantasticexcellent blog! I had a quick question thatin whichwhich I’d like to ask if you don’tif you do not mind. I was curiousinterested to knowto find out how you center yourself and clear your mindyour thoughtsyour head beforeprior to writing. I haveI’ve had a hard timea tough timea difficult timetroubledifficulty clearing my mindthoughts in getting my thoughtsideas outout there. I doI truly do enjoytake pleasure in writing but ithowever it just seems like the first 10 to 15 minutes areare generallyare usuallytend to be wastedlost justsimply just trying to figure out how to begin. Any suggestionsideasrecommendations or tipshints? ThanksKudosAppreciate itCheersThank youMany thanks!

 22. PrettyAttractive section of content. I just stumbled upon your blogweblogwebsiteweb sitesite and in accession capital to assert that I acquireget in factactually enjoyed account your blog posts. Any wayAnyway I’llI will be subscribing to your augmentfeeds and even I achievement you access consistently rapidlyfastquickly.

 23. HeyWhats upHowdyHi thereHeyaHey thereHiHello are using WordPress for your blogsite platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and createset up my own. Do you needrequire any codinghtml coding knowledgeexpertise to make your own blog? Any help would be greatlyreally appreciated!

 24. Great post. I was checking constantly this blog and I’m impressed!
  Very useful info specifically the last part 🙂 I care for such info a lot.

  I was looking for this particular information for a long time.
  Thank you and best of luck.

 25. Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article.
  I’ll make sure to bookmark it and return to read more of your
  useful info. Thanks for the post. I will definitely comeback.

 26. 2020 is the best place to get fast updates of the most recent Sarkari 2020. For forthcoming enrollment warnings that are accessible on sarkariresult-update,Get Sarkari Naukri latest & upcoming jobs news from Government Jobs Vacancy, Public Sector Jobs, Central Govt,Sarkari Naukri update latest job news for govt sector companies. Central Sarkari Exam 2020 State Vacancies including Railway Jobs, UPSC, SSC, PSC, banking, and so forth. sarkariexam 2020
  sarkari result

 27. inewjob 2020 is the best place to get fast updates of the most recent Sarkari 2020. For senrollment warnings that are accessible on inewjob, Sarkari Naukri, Freshersworld, Sarkari exam, Rojgar Result are for the most part accessible in this site Job ready page and get notified of all Central Sarkari Exam 2020 State Vacancies including Railway Jobs, UPSC, SSC, PSC, banking, and so forth. sarkariexam 2020
  sarkari result

 28. Livegovjob is a leading Job site for Freshers who seek employment opportunities in both Private and Government sectors in India. Livegovjob – We provides you all the latest official Sarkari Result, सरकारी रिजल्ट्स, Online Forms, Sarkari Naukri Jobs in various sectors such as Railway, Bank, SSC, Army, Navy, Police, UPPSC, UPSSSC & other sarkari job alerts at one place.
  sarkari result

 29. Get Sarkari Naukri latest & upcoming jobs news from Government Jobs Vacancy, Public Sector Jobs, Central Govt,Sarkari Naukri update latest job news for govt sector companies Sarkari Naukri, Freshersworld, Sarkari exam, Rojgar Result are for the most part accessible in Job ready page and get notified of all Central Sarkari Exam 2020 State Vacancies including Railway Jobs, UPSC, SSC, PSC, banking, and so forth. sarkariexam 2020
  sarkari result