Kriuhnaasu 10 vuotta

Kymmenes Kauhajoen Kriuhnaasu kulttuuriviikko on käsillä tuota pikaa ja tarjolla on jälleen laaja kattaus mielenkiintoisia tapahtumia.

Tämän vuoden kulttuuriviikon pääkonsertti on sunnuntaina 22.4. pidettävä  MuT Markus Ketola 50 vuotta ja Kauhajoki 150 vuotta juhlakonsertti, jossa esiintyvät Club For Five ja Markus Ketola Quartet.

Club For Fiven viiden laulajan (Maija Sariola, Susanna Lukkarinen, Jouni Kannisto, Juha Viitala ja Tuukka Haapaniemi) lavashow on täynnä vastustamatonta iloa, energiaa ja virtuositeettia. Markus Ketola kvartetissa soittavat Markus Ketola rummut, Ville Vannemaa saksofoni, Holger Marjamaa (Est) piano, Heikko Remmel (Est) basso.

Ohjelmisto nojautuu jazz-perinteeseen ja säveltäjänimiä ovat mm. Cole Porter, Righard Rodgers ja bebopin mestarit Dizzy Gillespie ja Charlie Parker. Onpa ohjelmistossa myös mukana Toivo Kärjenkin sävellyksiä. Konsertissa kuullaan tuttuja klassikkoja ja modernia klangia perinteitä kunnioittaen. Erinomaisesti yhteen hioutuneen ja teknisesti taitavan Club for Fiven sekä jazzkvartetin ohjelmisto on musiikillisesti korkeatasoinen ja uskomme, että se tavoittaa laajan kuulijakunnan.

Tämän vuoden perinteisen kuorokonsertin ”Lakeuden laidalla laulellen” järjestävät Kauhajoen Viihdelaulajat tiistaina 24.4.  Kuorot järjestävät konsertin vuoro vuosina. Tänä vuonna konsertti juhlistaa 150 vuotta täyttävää kaupunkiamme esittämällä paikkakunnan omien lauluntekijöiden säveltämiä ja muutoin paikkakuntaan liittyviä kappaleita laajalti aina kansanmusiikista listahitteihin.

Suupohjan Puhallinorkesteri juhlii 10 -vuotistaivaltaan järjestämällä juhlakonsertin 28.4. Konsertissa kuullaan perinteistä puhallinmusiikkia meiltä ja muualta sekä viihteellisiä säveliä. Solisteina konsertissa ovat Tangokuninkaalliset Arja Koriseva ja Marko Maunuksela.

Kriuhnaasuviikon vieraileva teatteriesitys tulee Vaasan kaupunginteatterista maanantaina 23.4. ja on nimeltään Mun Pohjanmaa – itsenäinen komedia. Näytelmä on lapualaissyntyisen Taina Latvalan käsikirjoittama ja Erik Kiviniemen ohjaama. Näytelmä on komedia koti-ikävästä, itsensä etsimisestä, pohjalaisesta sisusta ja ensirakkauden voimasta.

Näytelmän pääosaa esittää näyttelijä Jari Hietanen ja kohtauksia säestää pianisti Jenny Malmberg. Hietanen heittäytyy hulvattomasti eri rooleihin ja muuntautuu lavalla niin päähenkilön mummaksi kuin uhoavaksi häjyksikin. Lakeuksien komeus, ylpeys ja yritteliäs sielu yhdistyvät näytelmässä raikkaalla tavalla. Esityksessä sykkii kuitenkin myös pohjalaismiehen herkkä ja lämmin sydän.

Kulttuuriviikolla on tänä vuonna noin kolmekymmentä eri tapahtumaa, erilaisia näyttelyitä ja uudistettu Eduskuntamuseon näyttely. Lisäksi ohjelmaa viedään palvelutaloihin ja toimintakeskukseen. Yllä oli siis esiteltyinä vain pieni osa tapahtumistamme.

Kriuhnaasu kulttuuriviikon yleisötapahtumat ovat se näkyvä tulos runsaan vuoden kestäneelle tiiviille työrupeamalle, joka alkaa heti edellisen Kriuhnaasun päätyttyä.

Kulttuuriviikkojen suunnittelu alkaa jo noin kolme vuotta aiemmin miettien teemoja tuleville vuosille. Teemat ovat valtakunnallisia tai paikallisia vuodesta riippuen.  Kun teema on päätetty, niin se tieto viedään kulttuuritoimijoille ja muille kulttuuria tekeville tahoille. Tästä alkaa varsinaisten tapahtumien suunnittelu, esiintyjien ja tilojen varaus.

Edellisenä syksynä ovat tapaamiset eri toimijaryhmien kanssa, joissa keskustellaan teemaan sopivista ideoista.  Samalla informoidaan esimerkiksi eri rahoituskanavista. On tärkeää tietää, että ilman kolmatta sektoria ei olisi Kriuhnaasu kulttuuriviikkoa. Yleinen kulttuuritoimi koordinoi ja markkinoi kulttuuriviikon, kolmas sektori toteuttaa useat tilaisuudet.

Vuodenvaihde tuo tullessaan tarjouspyynnöt, sopimukset esiintyjien ja yhteistyötahojen kanssa. Tämän jälkeen aloitetaan markkinointimateriaalin suunnittelu ja valmistus. Mitä lähemmäksi kulttuuriviikon alkua tullaan sitä yksityiskohtaisemmin ja tiiviimmin työskennellään ja markkinoidaan tapahtumia.

Tervetuloa katsomaan, mitä tänä vuonna olemme saaneet aikaiseksi.

Kevätterveisin

Pirjo Ala-Fossi
kulttuurisihteeri

 

23 670 vastausta artikkeliin “Kriuhnaasu 10 vuotta”